Toplo oko srca u hladne januarske dane - Najbolje predstave u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Toplo oko srca u hladne januarske dane - Najbolje predstave u Narodnom pozorištu
Halid Kuburović / Balet Krcko Oraščić na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

Do kraja Januara, u Narodnom pozorištu Sarajevo možete pogledati vrhunske dramske, baletne i operne predstave.

U četvrtak, 9. 1. 2020. godine u 19:30 sati, i  pogledajte izuzetno pozorišno ostvarenje Brehtov “Kavkaski krug kredom”,  u režiji Paola Mađelija ( Paolo Magelli). Predstava je rađena u koprodukciji NPS i Scene MESS. Kvalitet ove predstave prepoznat je na brojnim festivalima na kojima je ovjenčana nagradama.  Recenziju predstave pročitajte na ovom linku:  Kavkaski krug kredom: Okrutna bajka u izvrsnoj sarajevskoj produkciji

U petak, 10. januara 2020. godine s početkom u 19,30, bit će izvedena dramska predstava „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ rađena prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je uradio Hasan Džafić, a režiju potpisala Tanja Miletić-Oručević. 

"GaziHusrev-beg je bio vladar, ali u predstavi se govori i kako je taj čovjek u sebi imao jako puno skromnosti i pokornosti prema ljudima oko sebe. Bio je vrlo neposredan i pun razumijevanja i ljubavi. Zanimljivo mi je da je jedan epski junak grada Sarajeva, koji je toliko zadužio i izgradio taj grad, progresivan čovjek i prosvjetitelj, ovdje prikazan i kroz neposrednu, skromnu ljudsku stranu, kroz dramu i lomove koje bi mogle biti drame bilo kojeg čovjeka u današnjem vremenu. Zato će taj lik gledatelju biti bliži - rekla je redateljica Tanja Miletić Oručević, sa kojom intervju možete pročitati na ovom linku:

Tanja Miletić Oručević, redateljica predstave Gazi Husrev-beže ili Bukagije

Kavkaski krug kredom - undefined

Foto: Narodno pozorište Sarajevo: Kavkaski krug kredom

U ponedjeljak,  13. januara 2020. godine u 19:30 sati pogledajte gostovanje predstave  "Othello" prema tekstu Williama Shakespearea,. Riječ je o međunarodnom projektu, koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Produkcije Peripetija, u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje. Režiju potpisuje Nina Nikolikj, dramaturgiju je uradila Tamara Baračkov, a u predstavi glume glumci iz BiH i Makedonije.   

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak 14. januara 2020. godine sa početkom u 19:30 sati, dramski ansambl Narodnog pozorišta Tuzla za sarajevsku publiku izvest će predstavu "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" koju je po tekstu Derviša Sušića režirao Goran Damjanac, a dramaturgiju potpisao Kemal Bašić.

Dramsku predstavu "Dogville" rađenu prema tekstu Larsa von Triera za koju je scensku adaptaciju teksta uradio Christian Lollike, dramaturgiju potpisala Vedrana Božinović, u režiju Lajle Kaikčije, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo možete pogledati u srijedu, 15. 1. 2020. godine u 19:30 sati.   Dogville je priča o granicama ljudske dobrote koja je univerzana, ali itekako važna u trenutku kroz koji upravo prolazi Bosna i Hercegovina. Zemlja "merhametluka" otvorena za sve, koja se diči svojim gostoprimstvom i tolerancijom, ovih se mjeseci suočava s hiljadama migranata koji postaju naš problem. Koliko smo spremni pomoći drugima u nevolji, a u kojem trenutku mi, poslovično dobri ljudi, počinjemo ignorirati ili čak iskorištavati tuđu nevolju? 

Ispričana kroz storiju o malenom gradiću među planinama, obavijenom mirisom pite od jabuka s cimetom, što simbolizira idilu u kojoj žive pošteni i dobri ljudi, ova predstava otvara mnoštvo pitanja koja možemo postaviti i samima sebi. Šta je plemenitost u svojoj suštini i da li je bezuvjetna? 

Dogville, predstava koju treba pogledati

Predstava Dogville u NPS - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Predstava Dogville u NPS

U četvrtak, 16. 1. 2020. u 19:30 sati, svi ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u baletu „Ples s Mozartom“ na muziku W. A. Mozarata, za koji je koregrafiju i režiju potpisala Nermina Damian. Ne propusitite ovaj raskošni balet i vrsnu igru ansambla Baleta NPS,  koji će vas voditi kroz istoriju igre.

Dan poslije 17. 1. 2020. sa početkom u 19:30 sati,  naši građani bit će u prilici pogledati višestruko nagrađivanu komediju Dušana Kovčevića „Balkanski špijun u Sarajevu“ u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

U subotu 18. januara u 19:30 sati, 2020.  očekuje nas operna predstava  „Hasanaginica“,  koja nikog neće ostviti ravnodušnim.  Hasanaginica je nastala i služila kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine., a od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta. Kompozitor Hasanaginice, Asim Horozić je ovu veličanstvenu operu skladao prema libretu Nijaza Alispahića, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović.  U  predstavu učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet NPS, uz pratnju Sarajevske filahrmonije kojom će dirigovati Drio Vučić.  Opširnije o ovoj operi čitajte na linku:  U novoj postavi, kultna opera "Hasanaginica" izvedena po 60. put

 U utorak 21. 1. 2020.  pogledajte koprodukcijsku predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra „Otkrivanje žene“ u  režiji Harisa Pašovića.  Početak predstave u 19:30 sati.

Narodno pozorište Sarajevo: "Otkrivanje žene"

Predstava “Snijeg” koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, adaptaciju teksta i dramatrugiju potpisale Bojana Vidosavljević i Emina Omerović  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena  u subotu,  25. januara 2020. godine u 19:30 sati.

U ponedjeljak, 27. 1. 2020. u 19:30 sati, predstavu „Leptir“ u režiji Emira Kapetanovića, a prema tekstu Aleksandra Radunovića, možete pogledati na maloj sceni EN FACE.  Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.“
Broj mjesta je ograničen s toga vas pozivmo da na vrijeme obezbijedite svoje ulaznice!

U utorak, 28. 1. 2020.  u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo će biti izvedena opera “La Traviata” Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa,  uz pratnju Sarajevske filaharmonije kojom će dirigovati Dejan Savić. U predstavi učestvuju hor i solisti Opere NPS i Balet NPS.

“La Traviata” je intimističko djelo Giuseppea Verdija, djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori o društvenim razlikama koje smatra licemjernim, a koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta. U konačnici, važno je srce i trijumf ljubavi.

Krcko Oraščić - omiljena "zimska" predstava 

 Zbog velikog intersa publike,  Narodno pozorište  je odlučilo obradovati svoju publiku i omogućiti čak dva izvođenja baleta “Krcko oraščić” u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, tačnije u četvrtak i petak  ,30. i 31. januara 2020. godine.  

Želja nam je da naša publika u što većem broju doživi čaroliju ovog najgledanijeg i najizvođenijeg baleta u raskošnoj produkciji sa gotovo 100 izvođača na sceni. Ovaj predivni balet uz prekrasnu muziku Čajkovskog  izvodi se uz pratnju sjajnih muzičara Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati maestra Samra Gulamović. Predstave počinju 19:30 sati. Opširnije o predstavi pročitajte ovdje

Rezervacije ulaznica na www.nps.ba

Balet Krcko Oraščić na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu - undefined

Halid Kuburović: Balet Krcko Oraščić na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije