Tijana Vignjević uz ansambl "Corona" predstavila zbirku Vox Balcanica

0
Radiosarajevo.ba
Tijana Vignjević uz ansambl "Corona" predstavila zbirku Vox Balcanica
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ansambl Corona na promociji zbirke Vox Balcanica

Publici u Bosni i Hercegovini i šire, već nekoliko godina je poznat ženski vokalni ansambl "Corona" iz Sarajeva, pod vodstvom dirigentice i aranžerke Tijane Vignjević.

Autentični vokalni aranžmani pjesama koje izvodi "Corona" sada su pretočeni u notne zapise sakupljene u zbirci koja je ugledala svjetlo dana.

„Vox Balcanica“ zbirka je pjesama priređenih za ženski vokalni ansambl ili hor, koje potpisuje Tijana Vignjević. Aranžmani su pisani namjenski za pomenuti  ansambl.

Promocija je održana u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman“ u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, a pored autorice, na promociji su govorile recenzentice. 

„Na sreću muzičkih profesionalaca i amatera, dirigentica Vignjević je odlučivši dio obimnog repertoara Ansambla Corona podijeliti i javnosti učiniti dostupnim i putem printanog medija, obogatila izuzetno malobrojnu literaturu ovog tipa u Bosni i Hercegovini danas“, napisala je recenzentkinja, dr. Fatima Hadžić

Dr. Esma Cerkovnik, u svojoj recenziji ove zbirke ističe „Zbirka Vox Balcanica želi nesebično podijeliti jedan od pogleda i pristupa balkanskoj muzici, i time približiti kako aranžmane, tako i tradiciju na kojoj se bazira, publici i izvođačima mnogo šire izvan granica geografskog pojma Balkan“.

Iz zbirke Vox Balcanica - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Iz zbirke Vox Balcanica

„Napisati dvanaest aranžmana za vokalni ansambl predstavlja pravi izazov za svakog muzičara. No, napisati dvanaest posebnih i dobro osmišljenih aranžmana može samo neko ko dobro poznaje izvođačko tijelo, posjeduje vlastitu senzibilnost i muzikalnost, primjenjujući svoje muzičko znanje, stvarajući novi moderni, a istovremeno uhu ugodan, muzički doživljaj. To je u ovih dvanaest aranžmana pokazala i vrlo uspješno uradila autorica i dirigentica vokalnog ansambla Corona – Tijana Vignjević“, riječi su prof. Branke Vidović, treće recenzentkinje ovog izdanja.  

Na promociji su uživo izvedene i dvije pjesme iz zbirke, a rečeno je kako se radi izdanju izdavačke kuće Buybook kojim je pokrenuta i nova edicija  "Muzikalija". 

Zbirka Vox Balcanica - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Zbirka Vox Balcanica

Autorica Tijanja Vignjević rođena je i odrasla u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 2001. godine, u klasi profesora Teodora Romanića, a postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, 2014. godine, u klasi profesora Uroša Lajovca.

Dirigentica je vokalnog ansambla „Corona“ od 1997. godine, a od 2002. zaposlena je kao profesorica orkestra u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije