Thalia Theater, Pippo Delbono i Buchnerov Woyczek: Važne ljudske teme na 62. festivalu MESS

0
Radiosarajevo.ba
Thalia Theater, Pippo Delbono i Buchnerov Woyczek: Važne ljudske teme na 62. festivalu MESS
oficijelna fotografija / Scena iz predstave Woyczek

Ovogodišnji 62 Internacionalni teatarski festival MESS koji se održava od 30.09. do 9.10.2022, između ostalih ugostit će teatarske umjetnike iz Mađarske, Njemačke i Italije, koji dolaze sa vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim umjetnicima.

Čuveni Thalia Theater ponovo je festivalski gost, a ovaj put sa predstavom „Porijeklo“, čiju režiju potpisuje Sebastian Nubling, a nastala prema knjizi autora bh. porijeka, Saše Stanišića koji i u Njemačkoj uživa veliki ugled, te je upravo za ovo djelo osvojio „Njemačku književnu nagradu“.

„Porijeklo je knjiga o prvoj slučajnosti u našim biografijama: rođenju negdje. I o onome što dolazi poslije. „Porijeklo“ je knjiga o selu u kojem je ostalo samo trinaestero ljudi, o zemlji koje više nema, o rasparčanoj porodici, mojoj porodici. To je knjiga o pitanju šta mi pripada, moj autoportret s precima. I razlaganje tog autoportreta. „Porijeklo“ je oproštaj od moje dementne bake. Dok ja prikupljam sjećanja, ona svoja gubi. „Porijeklo“ je knjiga o mojim domovinama, po sjećanjima i u mašti. Knjiga o jeziku i sramu, dolasku i preživljavanju, sreći i smrti”, piše Saša Stanišić. Na sceni će biti i glumica bh. porijekla Vernesa Berbo koja je također ranije bila festivalski gost.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

„Porijeklo“ će biti izvedeno u subotu 8. oktobra, 2022. u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scena iz predstave Porijeklo
oficijelna fotografija: Scena iz predstave Porijeklo

Mađarski Nemzeti Színház Nonprofit Zrt dolazi sa Buchnerovim „Woyczekom“ čiju režiju potpisuje  Attila Vidnyánszky Jr. propitivat će koje se to ideje smatraju prirodnim, a koje su destruktivni proizvodi vještačkih društvenih procesa. Tokom ovog mađarskog komada mladi tim stvaralaca je u potrazi za odgovorima na pitanje da li smo i dalje u stanju razaznati i iznova proživjeti svoje emocije i svoju čovječnost u našoj prividnoj usamljenosti, boreći se za kojekakve fiktivne ideje.

„Woyczek“ je na festivalskom programu u utorak, 4. oktobra, 2022. u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Scena iz predstave Woyczek
oficijelna fotografija: Scena iz predstave Woyczek

Višestruko nagrađivani italijanski teatarski umjetnik Pippo Delbono vraća se ove godine sa predstavom „Ljubav“ u produkciji Emilia Romagna Teatro Fondazione. Predstava „Ljubav“ je muzičko i poetsko putovanje kroz stvarnu geografiju – kroz Portugal, Angolu i Zelenortske Otoke, ali i kroz jednu unutarnju geografiju – geografiju struna duše koje trepere i na najtananiji puls života.

Muzički tonovi predstave su sjetni tonovi fada, tonovi koji raspucavaju od energije kroz glasove pjevača, toliko glasne da dopiru do svakog ćoška u teatru. U jednom trenutku, ritam predstave je užurban, poput kakvog paradnog marša, u slijedećem je kao kakav tableau vivant, a onda poprima ritam spore povorke. Prizori su poput slika koje mijenjaju boje, a koje su čas tople, čas hladne. Tu je i riječ pjesnika, izgovorena u maniru ligurskih umjetnika, kroz njihovo uobičajeno hipnotizirajuće recitovanje u mikrofon.  

„Ljubav“ će publika 62. Festivala MESS moći pogledati u srijedu, 5. oktobra, 2022 u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 

Scena iz predstave Ljubav
oficijelna fotografija: Scena iz predstave Ljubav

Sve predstave Festivala su titlovane na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će se uskoro moći kupiti putem partnerskog portala www.kupikartu.ba. Kompletan program je dostupan na zvaničnoj stranici Festivala MESS www.mess.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije