Tešanj: Promocija knjige ''Tragom drevnih Bošnjana''

Radiosarajevo.ba
Tešanj: Promocija knjige ''Tragom drevnih Bošnjana''
Foto: Radiosarajevo.ba / Tragom drevnih Bošnjana

U atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj (Tabačka 1) u petak, 26. aprila, sa početkom u 19 sati i 30 minuta bit će održana promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju”, Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Ovo djelo, koje je privuklo veliku pažnju bosanskohercegovačke i šire javnosti, do sada je predstavljeno u Sarajevu, Mostaru, Tuzli  i Travniku.

Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću, šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva te je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koji bi bili u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, samo su neka od pitanja kojima se autori bave.

Inače, ova knjiga rezultat je dugogodišnjeg rada i plodonosne saradnje dvojice autora, piše Zosradio.ba.

Prema njihovim riječima, ovaj tekst je nastao iz potrebe da se razotkriju sve nametnute zablude koje su stanovnici Bosne, naivno ili dobronamjerno, prihvatili kako kroz obrazovni sistem tako i kroz sistematsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

"Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina", poručuju autori.

Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije.

Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država kojeg su oblikovali kako velika carstva tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba.

Autori pozivaju sve zainteresirane u prostorije na promociju, ali i dijalog o značajnim pitanjima.

"Knjiga i ova tematika su provukli veliku pažnju, posebno zbog vremena u kojima živimo. Dođite i učestvujte u dijalogu o budućnosti države i naroda", navode organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije