Takmičarski program Mostar film festivala otvorit će film "Žaba"

AA
Takmičarski program Mostar film festivala otvorit će film "Žaba"
Jedanaesto izdanje Mostar Film Festivala - Festivala filmske glume u gradu na Neretvi će od 16. do 22. novembra donijeti dašak filmskog glamura i na tjedan dana Mostar staviti na mapu filmskih zbivanja.

Direktor Festivala Slaven Knezović je na konferenciji za medije, osvrnuvši se na historiju mostarskog festivala, kazao kako je kako ovaj festival zauzeo veoma značajno mjesto na mapi kulturnih zbivanja. 

Ovogodišnje izdanje festivala kako je naglasio sadrži bogat i raznolik program s izuzetno dobrim filmovima među kojima će se njih devet takmičiti za nagradu filmske glume. 

"Naš takmičarski program je izbor iz najrecentnijih filmova u ovom regionu", kazao je Knezović. 

Rudar, Prokleti pas, Ime Dobrica, prezime nepoznato, Mrtve ribe, Žaba, Kada dan nije imao ime, Zbog tebe, Rekvijem za gospođu j. i The books of knjige: slučajevi pravde su filmovi koji će se, kako je Knezović istakao, takmičiti za nagradu u Mostaru. 

Nagrade će biti dodijeljene za najbolje glavne i sporedne uloge, za najbolje debitante. 

Uz bogat program ove godine će se tradicionalno dodijeliti i priznanje Stablo ljubavi za doprinos kinematografiji, a kako je Knezović istakao, ovogodišnji laureati su redatelj i glumac Antun Vrdoljak i crnogorski glumac Žarko Laušević. 

Umjetnička direktorica Maja Knezović Lasić kazala je kako će se uz devet takmičarskih filmova u Mostaru ove godine tokom festivala održati izuzetno bogat program, na koji je ponosna. 

"Ovo je festival koji promovira filmsku glumu i glumački poziv", kazala je Lasić.

Međunarodni program - Between the rivers će, kako je naglasila,  prikazati filmska ostvarenja s područja Europe, a program Docuspectre prikazat će aktualna ostvarenja iz regije, dok će se u programu !hej Studenti studentima i publici predstaviti studenti regionalnih glumačkih i dramskih fakulteta i akademija. 

Izvršni producent Ognjen Džinić je kazao kako će takmičarski program ovogodišnjeg izdanja Mostar film festivala otvoriti film Žaba, bosanskohercegovačkog redatelja Elmira Jukića, koji će se prikazati u velikoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača". 

Sve filmove će uz publiku pratiti Stručni žiri, koji će i odlučiti o dobitnicima nagrada. 

"Stručni žiri ove godine čine glumac Stjepan Perić, redatelj Ivan Leo Lemo, producent Dejan Dabić i poznati bh. producent Almir Šahinović, koji je ujedno i predsjednik žirija", kazao je Džinić. 

Mostar film festival svečano će biti otvoren 16. novembra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača gdje će se održavati svi programi ovogodišnjeg festivala, a bit će zatvoren 22. novembra uz svečanost dodjele nagrada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije