Svjetski poznata umjetnica iz Sarajeva Šejla Kamerić otvorila izložbu u Podgorici

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski poznata umjetnica iz Sarajeva Šejla Kamerić otvorila izložbu u Podgorici
FOTO: Facebook / Izložba Šejle Kamerić

Sinoć, 12. septembra, u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu u Crnoj Gori otvorena je izložba "Firstborn" ("Prvorođena") savremene umjetnice Šejle Kamerić. 

Na otvaranju se, pored umjetnice, prisutnima obratila i kustoskinja izložbe Milica Bezmarević ističući da izložba "Firstborn" donosi snažne umjetničke percepcije Šejle Kamerić, koje počivaju na izraženoj empatičnosti, kao ključnom mehanizmu komunikacije u njenom umjetničkom radu, a sa fokusom na propitivanju identitetskih vrijednosti zasnovanih na ličnom iskustvu, kao i na društvenom obrascu koji podrazumijeva stereotipom definisane pojmove žene i ženskosti. Bezmarević je kazala da je izložba nastala kao rezultat idejne kolaboracije sa umjetnicom. 

"Tokom zajedničkog kreativnog dijaloga u višegodišnjem procesu osmišljavanja izložbe nastaje i naš zajednički razgovor, objavljen u Šejlinoj monografiji "Mother is a bitch"." Dodala je i da je na izložbi prvi put predstavljen rad urađen za MSUCG, koji svojim sadržajem referira na pomenute teme. 

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Umjetnica Šejla Kamerić izrazila je veliko zadovoljstvo povodom realizacije izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, dodajući da nakon dvadeset godina ponovo izlaže u Podgorici.  Izložba je otvorena za javnost do 10.11.2024. godine

Šejla Kamerić je savremena umjetnica iz Bosne i Hercegovine prepoznata po interdisciplinarnom pristupu koji obuhvata film, fotografiju, objekte, crteže i instalacije.

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/svjetski-poznata-bh-umjetnica-sejla-kameric-predstavlja-izlozbu-prvorodena-stize-u-podgoricu/560519[/related] 

Baveći se temama koje proizlaze iz nelinearnih historijskih narativa, kao i ličnih priča, Kamerić se fokusira na politike sjećanja, načine otpora u ljudskom životu i posljedične osobenosti ženske borbe. Posebno cijenjeni po društvenoj snazi koja proizilazi iz odvažne intimnosti, njeni radovi naglašavaju empatiju kao osnovni stvaralački mehanizam. Kamerić svojim djelom upozorava na prostore moći, stvarajući im snažne alternative. 

Njeni radovi nalaze se u prestižnim međunarodnim zbirkama, uključujući TATE Modern; MACBA Barcelona; Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu; Nacionalni muzej moderne isavremene umjetnosti u Seoulu i druge. 

Njen rad Bosnian Girl (2003.) smatra se jednim od najznačajnijih djela savremene umjetnosti u regionu i dio je kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. 

Kamerić je dobitnica ECF Routes Princess Margriet nagradeza kulturnu raznolikost, kao i DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship, ONFURI nagrade u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Tirani i Sloboda/Freedom nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije