Svečano otvorene 30. Sarajevske večeri muzike uz spektakularnu izvedbu 'Carmina Burana'

0
Radiosarajevo.ba
Svečano otvorene 30. Sarajevske večeri muzike uz spektakularnu izvedbu 'Carmina Burana'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / 30. Sarajevske večeri muzike u NPS

U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 15. maja, otvoreno je ovogodišnje svečano izdanje jubilarnih "30. Sarajevskih večeri muzike" izvedbom svjetski najpoznatije kantate - "Carmine Burane" kompozitora Karla Orfa.

Najstariji festival klasične muzike u BiH i ove godine okuplja najbolje muzičke umjetnike iz regije, Evrope i svijeta, dajući Sarajevu priliku da svakog maja postane jedan od centara svjetske scene umjetničke muzike.

"Carmina Burana" ostaje jedna od najpopularnijih i najizvođenijih kantata od svog nastanka do danas. Pored večerašnjeg koncerta otvorenja, publika će imati priliku uživati u još jednoj izvedbi narednog dana - 16. maja.

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

Teška saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil udario dijete

Djelo je jedno od najzahtjevnijih za izvođenje, ističe maestro Lipanović, a na sceni su izvanredni operni solisti: Nina Dominko, sopran, Ileš Bečei, kontratenor, i Domen Križaj, bariton.

Festival se zatvara u petak, 24. maja u Narodnom pozorištu, gdje publiku očekuje iznenađenje koje će prirediti mlada bh. kompozitorica Hanan Hadžajlić, koja je specijalno povodom proslave 30. jubileja SVEM-a komponovala djelo za orkestar, kao neizostavne karike internacionalnog i domaćeg bh. muzičkog stvaralaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije