Sve spremno za 'Slovo Gorčina': "Mak Dizdar danas je najpotrebniji bh. društvu"

0
Radiosarajevo.ba
Sve spremno za 'Slovo Gorčina': "Mak Dizdar danas je najpotrebniji bh. društvu"
Foto: Slovo Gorčina / Festival kulture "Slovo Gorčina"

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas, 4. jula održana je konferencija za medije povodom predstavljanja ovogodišnjeg programa Festivala kulture "Slovo Gorčina" koji će biti održan u Stocu od 26. do 28. jula.

Okupljenima su se obratili Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora, Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora festivala i predsjednik Organizacijskog odbora festivala i Najda Rifatbegović, volonterka i članica Organizacijskog odbora festivala.

Dubravko Barbarić naglasio je da "Slovo Gorčina" postaje središnji ljetni događaj sofisticirane kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

Subota u Sarajevu: Policija uhvatila 37 pijanih vozača

"Radimo festival u ambijentu kada smataramo da je Mak Dizdar najpotrebniji bosanskohercegovačkom društvu, ono što nam je ostavio u nasljeđe treba baštiniti. Ove godine ni na jednom konkursu nisu objavljeni rezultati pa ne znam s kojim budžetom raspolažemo, unatoč tome, festival će nastaviti svoj život, postoji od 1971. godine i čini mi se da je neuništiv kao i Bosna i Hercegovina", naglasio je Barbarić.

Potom se prisutnima obratio Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara.

Mehmedalija Mak Dizdar: Prije 106 godina rodio se 'pjesnik stećaka, Bosne i modre rijeke'

Mehmedalija Mak Dizdar: Prije 106 godina rodio se 'pjesnik stećaka, Bosne i modre rijeke'

"Festival je osnovan 1971. godine, neposredno nakon smrti Maka Dizdara, kada je održan recital njegove poezije na nekropoli stećaka Radimlja. Izrastao je u značajni festival i stavio Stolac na mapu kulture tadašnje Jugoslavije. Imali smo ambiciju da se približimo nekadašnjem statusu i mislim da ove godine imamo kvalitet program", rekao je Dizdar.

Na festivalu sudjeluju umjetnici iz 9 zemalja, osim gostiju iz BiH i regije, u Stolac stižu državljani Austrije, Njemačke, Švicarske i Poljske.

"Nastavljamo tradiciju da na inovativan način predstavimo poeziju Maka Dizdara. Festival će otvoriti Belma Bešlić-Gál, intermedijalnim muzičkim performansom Iza uma. Gost pjesnik je Marko Tomaš, a razgovor s njim vodit će Tomislav Brlek. Dolazi nam i veliki Safet Zec, on nam je učinio čast i podržat će festival bez obzira na uslove. Otvorenje izložbe Olovka piše srcem planirano je u subotu, 27. jula. 

Slovo Gorčina

Zatim izložba Ka transcendentnom, posvećena arhitekturi Zlatka Ugljena. Imamo niz programa In memoriam, dio je posvećen Marku Vešoviću i Abdulahu Sidranu, podsjetit ću da je posljednji javni nastup Sidran imao prošle godine na festivalu. U nedjelju je planirana promocija knjige Žena duh i njena soba Luce Kozine, a završit ćemo s gostovanjem Andreja Nikolaidisa", zaključio je Dizdar.

Najda Rifatbegović je naglasila ulogu volonterizma i pozvala studentice i studente da im se pridruže.

"Moj volonterski angažman počeo je prije nekoliko godina. Prije odlaska u Stolac znala sam za postojanje festivala, ali moj prvi susret bio je zanimljiv, ono što me se dojmilo je šarenolik spoj svih generacija. 

Festival kulture

Organizatori su primijetili naše afinitete i naš rad su usmjerili ka tome. Postali smo članovi redakcije, pisali tekstove za web stranicu, komunicirali sa učesnicima festivala... 

Samom odlukom organizatora da nam se ponudi dugotrajni volonterski rad po meni potvrđuje njihovo povjerenje mladim generacijama. Kroz volontiranje stičemo iskustvo i nadamo se da će nam se pridružiti još studenata", zaključila je Rifatbegović.

Festival kulture

Kompletan program festivala dostupan je na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije