! / Sve spremno za velike događaje: Hor bečkih dječaka i Superar na sceni NPS

16. 06. 2022. u 15:30:00 D. S.

Shares: 0

U Narodnom pozorištu u Sarajevu traju posljednje pripreme za dva velika koncerta.

U petak, 17. juna, s početkom u 19 sati održat će se godišnji koncert Superara, a u subotu, 18. juna, očekujemo samostalni koncert Hora bečkih dječaka.

Tim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je press konferencija na kojoj su govorili Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka, Birgit Brodner, članica Upravnog odbora Superara, Alma Karić, umjetnička direktorica Superara, te Klaudija Bilić-Selmanović, izvršna direktorica Superara. 

Dino Mustafić i Vedran Tuce - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Dino Mustafić i Vedran Tuce

"Vrlo smo ushićeni zbog ovog događaja, smatramo ga prvorazrednim umjetničkim doživljajem i velika nama je čast da možemo ugostiti Hor bečkih dječaka, koji će zajedno, u sklopu ovog projekta sa našim domaćim snagama djelovati na sceni.

Naš repertoar govori da smo u našem muzičkom segmentu odlučili da povučemo neke novitete zajedno sa Sarajevskom filharmonijom. Otvaramo se za umjetnike i druge sadržaje koji nisu isključivo iz domena opere, baleta ili koncertnog programa Kuće na obali. U mnogim kooprodukcijama i saradnjama, radili smo kao jedan mehanizam, jedan od njih je Superar Cadenza", kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču prije 11 godina osmislile i osnovale institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka, te Bečka koncertna dvorana.

izvršna direktorica Superar udruženja Klaudija Bilić-Selmanović - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Klaudija Bilić-Selmanović, izvršna direktorica Superara

U Bosni i Hercegovini Superar je osnovan 2016. godine kako bi djeci i mladim ljudima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje, te razviju ključne vještine i kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Program se zasniva na pružanju jednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje, te razvoju vještina kod djece i mladih koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar nudi horsko pjevanje i orkestar potpuno besplatno i direktno su uključeni u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije, i to trenutno za skoro 400 djece i mladih ljudi u Kantonu Sarajevo.

Press konferencija povodom koncerta Hora bečkih dječaka i Superara - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Press konferencija povodom koncerta Hora bečkih dječaka i Superara

"Imamo dva velika koncerta, mi smo prije dvije godine planirali koncert zajedno sa Horom bečkih dječaka, nažalost, tada nas je COVID situacija spriječila zato smo sretni i ponosni, sada možemo realizirati ove divne događaje.

Počevši sa našim godišnjim koncertom, u petak u 19 sati pod motom "Zvuci nade". U subotu, samostalan solo koncert Hora bečkih dječaka, ali gdje će naš omladinski ženski hor Superar Cadenza biti prisutan na dvije, tri numere", rekla je Klaudija Bilić-Selmanović, izvršna direktorica udruženja Superar u BiH. 

"Nakon inicijalnog uspjeha programa počeli smo tražiti partnere van granica Austrije, 2016. godine smo ih pronašli u Bosni i Hercegovini. Veoma smo sretni što smo ovdje sa djecom i dijelimo radost nadolazećeg koncerta", dodala je Birgit Brodner, članica Upravnog odbora Superara.

Birgit Brodner - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Birgit Brodner

U subotu, 18. juna Hor bečkih dječaka će održati svoj samostalni koncert u Narodnom pozorištu. Početak je zakazan u 19 sati.

Binu Narodnog pozorišta će razveseliti jedan od najboljih svjetskih horova – Hor bečkih dječaka uz dirigentsku palicu maestra Manola Cagnina. Hor Bečkih dječaka je razvio svoj program "Zajedno" tokom pandemije.

"Velika je čast biti u Sarajevu. Hor bečkih dječaka ovdje nije bio jako dugo vremena, tačnije 55 godina, stoga mi je drago što smo ovom prilikom ovdje da na neki način proslavimo sa Superarom upravo ovu prigodu. Uzet ćemo učešće u sutrašnjem godišnjem koncertu Superara, i uživat ćemo zajedno pjevajući sa svom tom djecom. U subotu ćemo predstaviti naš koncert, čiji je moto "Zajedno".

direktor Hora bečkih dječaka Gerald Wirth - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka 

Nakon pandemijske faze kada su naše koncerte turneje otkazane, nadošli smo na ideju da kada dođemo u priliku, moramo kroz repertoar dati do znanja da jedino zajedno možemo ići dalje. Pogotovo sada zbog rata u Ukrajini takva jedna ideja i moto je važan. Predstavljat ćemo zvuke iz svijeta, Superar pridružit će nam se na dvije numere", istakao je Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka.

Superar godišnji koncert ove godine nosi moto "Zvuci Nade". Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak će u jednom momentu biti 260 izvođača, od kojih je samo njih 30 činiti članovi Sarajevske filharmonije.

"Članovi Sarajevske filharmonije su jedini odrasli na sceni, svi ostali su djeca. Ništa bolje od toga ne govori o ideji zvuka nade, nego dvije stotine djece koja  nam to pokušavaju prenijeti. Repertoarski fokus je na melodijama iz cijelog svijeta. Djeca će pjevati pjesme iz Južne Afrike,Bugarske, Ukrajine, Rumunije, Švedske, naravno pjevat će i na materinjem jeziku, engleskom, italijanskom...", podvukla je Alma Karić, umjetnička direktorica Superara u BiH.

umjetnička direktorica Superar-a Alma Karić - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Alma Karić, umjetnička direktorica udruženja Superar u BiH 

Specifičnost Superara jeste u tome što djeca nisu selektirana na bilo koji način da bi pjevala u horu ili svirala. To su djeca koja imaju želju i ljubav prema muzici, neki od njih imaju i određene poteškoće koje bi ih sprječavale da budu dio klasičnih škola. Nastupat će djeca koja prvi put ulaze u Narodno pozorište Sarajevo ,a sada su u situaciji da pjevaju sa Horom bečkih dječaka i da ih prati sarajevska filharmonija.

"Drago mi je da se ime sarajevske filharmonije pojavljuje i u nekim nestandardnim okruženjima. Kao muzički pedagog moram priznati da sam oduševljen na koji način Superar radi sa djecom. Ovaj projekt nema selekciju, sva djeca imaju pristup potpuno besplatno", zaključio je Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije.

direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)