Stolac: Večeras promocija knjige "Bosna veća od Evrope" Enesa Ratkušića

Radiosarajevo.ba
Stolac: Večeras promocija knjige "Bosna veća od Evrope" Enesa Ratkušića
Foto: Promocija / Plakat

U organizaciji Regionalnog odbora BZK "Preporod", a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras će u Centru za istraživanje i unaprijeđenje duhovne i kulturne baštine BiH (Tekija) u Stocu, s početkom u 19 sati, biti održana promocija posthumno objavljene knjige "Bosna veća od Evrope"  Enesa Ratkušića, uglednog bosanskohercegovačkog novinara i književnika, koji je nakon kraće bolesti umro prošle godine.

Bosna je veća od Evrope ili tajna stolačkog neimara

Postoji ta tobože vječita dilema može li dobar novinar istovremeno biti i dobar čovjek, i obrnuto. Ona je u svojoj biti sasvim lažna, jer ako ste dobar čovjek, bit ćete i dobar novinar, ali i doktor, ili bilo šta drugo čemu, oplemenjeni istinskim vrijednostima ljudskog bića, nesebično posvetite svoj život, onome što je vaša istinska misija.

O knjizi će govoriti profesor Mensur Medar, čelnik "Preporoda" u Stocu, Ratkušićev prijatelj i saradnik, te novinari Faruk Vele i Hasan Eminović, koji će i moderirati promociju.

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID - BiH), a u njoj su sakupljene Ratkušićeve izabrane kolumne i eseji objavljivani u periodu od 1992. do 2018. godine. 

Za potrebe izbora iz Ratkušićevih eseja i kolumni, zbog preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, u knjigu je uvršten dio tekstova koje je on napisao za "Ljiljan" (1993-2004), Islamske informativne novine "Preporod" (1992-2017), Al Jazeeru Balkans (2012-2014) i magazin "Stav" (2015-2018). 

Ratkušić je kao profesor sociologije radio u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Najveći dio radnog vijeka proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar. Novinske tekstove objavljivao, osim u spomenutim medijima, i u magazinima "BH. Dani ", "Ujedinjena Bosna", "Zambak" i drugim izdanjima... Bio je urednik "Slova Gorčina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije