Antiratni festival / Srijeda na festivalu WARM: Odaberite program za sebe

28. 06. 2016. u 23:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sarajevu traje jedinstveni festival posvećen ratnim reporterima iz cijelog svijeta - WARM festival

Konferencijom “Ratni arhiv“ koju će predvoditi novinarka Le Monda i istraživačica WARM Fondacije za Sirijsku arhivu, Cecile Hennion, u srijedu 29. juna u 11 sati u kinu Meeting Point će započeti četvrti dan WARM Festivala.

Na konferenciji koja se realizuje u partnerstvu sa Caen-Normandy memorijalom, učešće će još uzeti i Suada Kapić (osnivačica i direktorica FAMA kolekcije), Adnan Pavlović (istraživač WARM-a za arhivu bivše Jugoslavije), Zsuzanna Zadori (audio-vizualna arhivistica) te moderator Pierre Hazan (savjetnik u humanitarnim akcijama i međunarodnoj pravdi).

Nakon konferencije, ostatak dana će programski činiti projekcije filmova ‘’Jedinstveni kadar“ (Single frame)  Brandona Dickersona i ‘’Moj sin džihadist’’ Petera Bearda te izložba fotografija “Afganistan“ autora Andrewa Quiltya.

Preko Kosova, Hrvatske, Pariza, Bostona i New Yorka, film “Jedinstveni kadar“ čija projekcija u kinu Meeting Point počinje u 15 sati, prikazuje neugodnu stranu rata koja se teško više može ignorisati. Dok je bio na odmoru u Dubrovniku 2007. godine, Jeff Bowden je naišao na fotografiju djeteta izbjeglice snimljene tokom rata na Kosovu (naslovna fotografija ovog članka). Vođen ovom fotografijom, Bowden kreće u potragu za dječakom. Njegov put ga je odveo iz Teksasa do Pariza, i na kraju do poslijeratne kulture Balkana. Tkajući priče iz rata kroz priču o potrazi za dječakom, sada već pokojna fotoreporterka Aleksandra Boulat kroz “Jedinstveni kadar“ ostavlja poruku o snazi fotografije i uvjerenju da je svaki život bitan.

Trailer za ovaj film pogledajte ovdje

U 18 sati u Galeriji Java, australijski fotograf Andrew Quilty koji od 2013. godine živi i radi u Afganistanu, predstavit će svoju fotografsku priču koja govori o dešavanjima u Afganistanu izvan i nakon nekadašnjih glavnih vijesti. Iako je rat u Afganistanu zvanično završen krajem 2014. godine, borbe za Afganistan su svake godine sve teže i nasilnije, a tokom 2015. godine ubijeno je više pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga nego stranih vojnih snaga tokom čitavog rata dok su i civilne žrtve također u porastu.

Film ‘’Moj sin džihadist’’ govori o britanskim građanima koje regrutiraju u strane terorističke organizacije. Sin Sally Evans, Thomas, otišao je iz Velike Britanije u Somaliju kada mu je bila 21 godina i tamo se priključio terorističkoj grupi al-Shabaab koja je povezana sa al-Kaidom. Sniman više od godinu dana, ovaj moćni film dokumentira svakodnevnu borbu Sally i njenog najmlađeg sina Micheala dok pokušavaju pomiriti slike Thomasa kojeg su znali kao jednostavnog tinejdžera blage naravi sa njegovim trenutnim likom - Abdulom Hakimom, džihadskim propovjednikom. Projekcija filma u kinu Meeting Point počinje u 21 sat.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“.

Više informacija o Fondaciji i Festivalu može se pronaći ovdje.

NEMA KOMENTARA