Spektakularna atmosfera u Sarajevu: Tražilo se mjesto više na premijeri filma Danisa Tanovića

8
Radiosarajevo.ba
Spektakularna atmosfera u Sarajevu: Tražilo se mjesto više na premijeri filma Danisa Tanovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Spektakularna atmosfera na premijeri filma Danisa Tanovića u Metalcu

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u petak uvečer, 16. augusta, počeo je 30. Sarajevo Film Festival (SFF).

Najveća regionalna filmska smotra i ovaj put slila je u glavni grad Bosne i Hercegovine nebrojene poštovaoce sedme umjetnosti, filmske autore iz zemalja regije i svijeta, koji će narednih dana uživati ne samo u filmskim ostvarenjima, već i brojnim pratećim dešavanjima.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi veliki broj filmova, od kojih će u okviru Takmičarskog programa biti prikazano osam dugometražnih igranih filmova, 17 dugometražnih dokumentarnih filmova, pet kratkih igranih, devet kratkih dokumentarnih filmova i 11 studentskih filmova.

Ovo su najpoznatija mjesta susreta u glavnim gradovima Balkana

Ovo su najpoznatija mjesta susreta u glavnim gradovima Balkana

Nakon ljeta - komična drama o mladoj ženi

Čast da otvori Sarajevo Film Festival pripala je filmu bh. reditelja Danisa Tanovića Nakon ljeta, komičnoj drami o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva.

"U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom", dio je sinopsisa filma.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani reditelj, scenarist i producent. Njegov film Ničija zemlja (2001), za koji je napisao i scenario, nagrađen je, između ostalog, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku.

Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013) i Smrt u Sarajevu (2016). Dobitnik je „Počasnog Srca Sarajeva“ 2014. godine u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku SFF-u.

Elma Tataragić: O ratnom kinu Apollo, jednom oglasu na Radiju ZID  i 30. Sarajevo Film Festivalu

Elma Tataragić: O ratnom kinu Apollo, jednom oglasu na Radiju ZID i 30. Sarajevo Film Festivalu

Svjetska premijera filma "Nakon ljeta" bh. reditelja Danisa Tanovića u ljetnom kinu Metalac privukla je ogromnu pažnju.

"Sretan nam rođendan! Svima nama. Ako postoji ijedan festival na svijetu koji smatram svojim, onda je to ovaj. Nadam se da ćete uživati u filmu", rekao je, između ostalog, Tanović koji je izmamio veliki aplauz prisutnih za film za koji se tražila mjesto i karta više.

Dobitnici „Počasnog Srca Sarajeva“

Dobitnici „Počasnog Srca Sarajeva“ ove godine su holivudska zvijezda Meg Ryan, glumac, scenarist i reditelj John Turturro te reditelj, scenarista i producent Alexander Payne.

Već osmu godinu bit će održan program koji posebno plijeni regionalnu publiku, a to je „Pretpremijera serija“, gdje će biti predstavljeno sedam serija s područja bivše Jugoslavije.

Sarajevo Film Festival tradicionalno će biti završen dodjelom nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolje autore i ostvarenja, kao i drugih festivalskih i partnerskih nagrada.

Prije same projekcije Tanovićevog filma, tradicionalno je održana ceremonija otvaranja, koju je voditi glumica Maja Izetbegović, a gdje je bila i ekipa portala Radiosarajevo.ba.

U našoj fotogaleriji pogledajte šta je naša ekipa snimila prije projekcije filma na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije