Filmom ‘Nakon ljeta’ Danisa Tanovića počeo 30. Sarajevo Film Festival

2
Radiosarajevo.ba
Filmom ‘Nakon ljeta’ Danisa Tanovića počeo 30. Sarajevo Film Festival
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Marsela Pećanac, Šejla Kamerić, Lejla Kusturica

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u petak uvečer, 16. augusta, počeo je 30. Sarajevo Film Festival (SFF).

Najveća regionalna filmska smotra i ovaj put slila je u glavni grad Bosne i Hercegovine nebrojene poštovaoce sedme umjetnosti, filmske autore iz zemalja regije i svijeta, koji će narednih dana uživati ne samo u filmskim ostvarenjima, već i brojnim pratećim dešavanjima.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi veliki broj filmova, od kojih će u okviru Takmičarskog programa biti prikazano osam dugometražnih igranih filmova, 17 dugometražnih dokumentarnih filmova, pet kratkih igranih, devet kratkih dokumentarnih filmova i 11 studentskih filmova.

Savez kolumnista | Edin Subašić: Velikosrpsko "igranje vatrom"

Savez kolumnista | Edin Subašić: Velikosrpsko "igranje vatrom"

Nakon ljeta - komična drama o mladoj ženi

Čast da otvori Sarajevo Film Festival pripala je filmu bh. reditelja Danisa Tanovića Nakon ljeta, komičnoj drami o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva.

"U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom", dio je sinopsisa filma.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani reditelj, scenarist i producent. Njegov film Ničija zemlja (2001), za koji je napisao i scenario, nagrađen je, između ostalog, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku.

Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013) i Smrt u Sarajevu (2016). Dobitnik je „Počasnog Srca Sarajeva“ 2014. godine u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku SFF-u.

Elma Tataragić: O ratnom kinu Apollo, jednom oglasu na Radiju ZID  i 30. Sarajevo Film Festivalu

Elma Tataragić: O ratnom kinu Apollo, jednom oglasu na Radiju ZID i 30. Sarajevo Film Festivalu

Dobitnici „Počasnog Srca Sarajeva“

Dobitnici „Počasnog Srca Sarajeva“ ove godine su holivudska zvijezda Meg Ryan, glumac, scenarist i reditelj John Turturro te reditelj, scenarista i producent Alexander Payne.

Već osmu godinu bit će održan program koji posebno plijeni regionalnu publiku, a to je „Pretpremijera serija“, gdje će biti predstavljeno sedam serija s područja bivše Jugoslavije.

Sarajevo Film Festival tradicionalno će biti završen dodjelom nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolje autore i ostvarenja, kao i drugih festivalskih i partnerskih nagrada.

Prije same projekcije Tanovićevog filma, tradicionalno je održana ceremonija otvaranja, koju je voditi glumica Maja Izetbegović, a gdje je bila i ekipa portala Radiosarajevo.ba.

U našoj fotogaleriji pogledajte šta je naša ekipa snimila prije projekcije filma na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta:

Više od 240 filmova iz 70 zemalja

Za nagrade „Srce Sarajeva“ takmičit će se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, dok će još tri filma biti prikazana izvan konkurencije.

Trideseti Sarajevo Film Festival donosi više od 240 filmova iz 70 zemalja u više od 20 programskih selekcija: takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, Open Air, Summer Screen, U fokusu, Posvećeno, Dan ljudskih prava…

Selekcioni tim festivala pogledao je 940 filmova, među kojima 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije