Grupa TNT i Alan Ford stižu u Sarajevo: Spektakl na sceni Kamernog teatra '55

Fena
Grupa TNT i Alan Ford stižu u Sarajevo: Spektakl na sceni Kamernog teatra '55
Ljubitelji stripa ovih dana zasigurno bi mogli uživati u pozorištu, budući da će na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu uskoro biti odigrana predstava "Grupa TNT - Alan Ford".

Riječ je o režijskom ostvarenju Kokana Mladenovića, koji je prema tekstu Predraga Lucića režirao predstavu o najpopularnijem stripu ikada na prostorima bivše Jugoslavije. "Tajni agenti" grupe TNT iz kultnog italijanskog stripa ovog puta govorit će u kontekstu brojnih nedaća moderne Europe.

"Kultni strip "Alan Ford" na generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji ostavio je neizbrisiv trag kroz svoju grotesknu poruku, te ironične i sarkastične elemente. Tematiziranje ovog "Alana Forda" je i kroz migrantsku krizu, kao i traume društvenog konteksta kroz koje cijela Evropa prolazi", kazao je danas na medijskom predstavljanju ovog ostvarenja direktor Kamernog teatra 55, Emir Hadžihafizbegović.

Predstava je rađena u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Gledališča Koper, te i uloge tumače bh. i slovenski glumci, a njenu realizaciju pomogla je i Misija OSCE-a u BiH. Stoga će veoma zanimljivo biti vidjeti dvojezično ostvarenje sa "miješanom" glumačkom ekipom, koja će sarajevskoj publici prikazati ovu predstavu.

Uloge likova iz ovog popularnog stripa, poput Broja 1, Alana Forda, Boba Rocka, Mister Hika i drugih, utjelovili su Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za 13., 14., 15. i 16. novembar.

Pod vodstvom prapovijesnoga paraplegičara Grupa TNT rješava brojne kriminalne zaplete i ulazi u razne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica na Petoj aveniji u Njujorku koja im služi kao paravan.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji, u maju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost, ali poslije 75. broja dolazi do postupnog, ali stalnog pada u nakladi stripa. Zanimljivo je da je "Alan Ford" postigao najveću slavu na području bivše Jugoslavije, što se tumači na različite načine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije