Specijalna projekcija: 'Aždaja' stiže u Meeting Point

Radiosarajevo.ba
Specijalna projekcija: 'Aždaja' stiže u Meeting Point
/ Prime Time
Večeras u 20 sati u kinu Meeting Point održat će se specijalna projekcija kratkog filma "Aždaja" autora Ivana Ramadana u produkciji Prime Time.

Film 'Aždaja' priča o zmajevima koje je u kamenu, na stećcima, isklesao nepoznati autor.

Još nekoliko  motiva koji pripadaju našoj tradiciji i kulturi, kao što je, prije svega,  legenda o aždaji iz sela Umoljani, zatim gluho glamočko kolo, sevdalinka, te likovni elementi na narodnim nošnjama, bili su inspiracija za priču.

Zapravo je to priča o idiličnoj prošlosti, čija bi ljepota, cjelovitost i jedinstvo koji se vremenom osipaju i mijenjaju, mogli da se vrate i ponovo donesu mir i jedinstvo.

Film je urađen kombinovanjem animacije i snimljenih scena. Izvrsnu originalnu muziku, koja u sebi nosi elemente sevdalinke, za film "Aždaja" potpisuje Damir Imamović.

Ivan Ramadan je odgovoran za kompletnu animaciju i specijalne efekte, kao što je to i do sada bio slučaj u njegovim filmovima.

Ekipa filma

Režija, animacija, specijalni efekti, montaža: Ivan Ramadan

Produkcija: Prime Time

Producent: Adnan Ćuhara

Direktor fotografije: Erol Zubčević

Muzika: Damir Imamović

Glumci: Soraja Ćehić, Amar Zubčević

Dizajn zvuka: Sloven Anzulović

Kostimograf: Emina Hodžić Adilović

Koreograf: Arleta Ćehić

 

Biografija Ivana Ramadana

Ivan Ramadan rođen je 1985. Završio je Arhitektonski Fakultet u Sarajevu. Animacijom se počeo baviti još u djetinjstvu, a 2008. pravi svoj prvi animirani film Tolerantia, koji postiže veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te postaje prvi samostalni 3D animirani film produciran u BiH.

Ovaj film, i dva koja su uslijedila – Čudotvorno mlijeko (2010) i Kiyamet (2011) – prikazani su u oficijelnim selekcijama više od 70 filmskih festivala širom svijeta.

Nagrađen je s 14 nagrada među kojima je i Srce Sarajeva za najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu 2008., te nominacija za najbolji kratki film Evropske Filmske Akademije (EFA) 2008.

Na ovim filmovima je radio potpuno samostalno u svim aspektima od režije do animacije. Ove godine izlazi njegov peti film "Aždaja" u produkciji "Prime Time".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije