Solisti i dirigent iz turkofonih zemalja nastupaju uz Sarajevsku filharmoniju

Vesna Andree Zaimović
Solisti i dirigent iz turkofonih zemalja nastupaju uz Sarajevsku filharmoniju
Radiosarajevo.ba / Solisti i dirigent

Građani Sarajeva već znaju da otvaranje Sarajevske zime svake godine ponudi raskoš tradicija i kultura zemalja širom svijeta. Tako će biti i večeras, kada ćemo na koncertu Sarajevske filharmonije imati priliku čuti bisere muzičkog naslijeđa turkofonih zemalja - Azerbeidžana, Kazahstana i Turkmenistana.

Svaka regija na svijetu ima istaknute pojedince koji su dali poseban doprinos formiranju i jačanju kulturnog identiteta, a kada je u pitanju Kazahstan, onda je to kompozitor  i pjesnik Abai Qunanbaiuly.  Pripada mu mjesto oca Kazahstanske muzike i šire, tako da je njegovo naslijeđe  važno i za muziku svih centralno-azijskih turkofonih zemalja.  Abai, koji je stvarao u drugoj polovici 19. stoljeća, bio je reformator koji je naslijeđe ruske kompozitorske škole spojio s muzičkom tradicijom, te tako stvorio poseban stil. 

Ovome je posvećena opera Abay, savremenih kompozitora Akhmeda Zhubanova i Latifa Khamidija, na libreto Mukhtara Auezova, a čije ćemo dijelove imati priliku čuti večeras, na koncertu Sarajevske filharmonje.  O svemu ovome razgovarali smo s dirigentom večerašnjeg koncerta koji je stigao iz Turkmenistana - to je Rustam Rahmedov, značajni umjetnik koji djeluje i kao kompozitor, pijanista i jazz muzičar.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, gospodin Rahmedov izrazio je posebno zadovoljstvo što ima priliku dirigovati Sarajevskom filharmonijom: 

"Naša Organizacija za promociju turkofone kulture Turksoy već petu godinu surađuje s festivalom Sarajevska zima, ali ovo je prvi put da smo gosti Sarajevske filharmonije i sudjelujemo na ceremoniji otvaranja, što je za nas dvostruka čast.  Cilj Turksoya je da prikaže svo bogatstvo kulture turkofonih zemalja. Zemlje iz centralno-azijske regije dijele neke sličnosti u kulturi i jeziku, ali i svaka od njih se ponosi svojom kulturom. 

 S obzirom da ove godine cijeli svijet obilježava 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena, prvi dio koncerta bit će posvećen njemu, te ćemo tim povodom izvesti nekoliko kompozicija. A u drugom dijelu ćemo predstaviti dio naše kulture, operu Abay koja je nastala u čast   Abai Qunanbaiulyja, obilježavajući 175 godina njegovog rođenja. Ovaj koncert zaista će biti poseban spajajući ta dva velikana", ispričao je dirigent.

Na probi za koncert upoznali smo i soliste. Sopranistica  Farida Mammadova iz Azerbeidžana rekla nam je da vrlo sretna što ima priliku predstaviti kulturu svoje regije, što je i za nju samu izazov. Mammadova je solo pjevačica koja s jednakim autoritetom izvodi i zapadnoevropsku muzičku tradiciju, a posebno muziku Baroka. 

Bariton Talgat Kuzenbayev  je solista operne kuće "Abay" iz Alma Ate koja svojim imenom nastavlja tradiciju slavnog kompozitora. Među solistima, imat ćemo priliku čuti i tradicionalnu pjevačicu Zhanargul Sarkenova koja će se predstaviti uz instrument  dombir.    

Koncert Sarajevske filharmonije uz dirigenta Rustama Rahmedova i soliste iz turkofonih zemalja, organizira se u suradnji s institutom Yunus Emre. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije