Slikarska magija živopisnih ulja na platnu Miše Kravceva u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Slikarska magija živopisnih ulja na platnu Miše Kravceva u Sarajevu
Foto: Facebook / izložba Miše Mihajla Kravcev
Jedan od najpopularnijih i najprodavanijih beogradskih slikara Miša Mihajlo Kravcev, u petak, 26. oktobra u Sarajevu otvara samostalnu izložbu pod nazivom „Vreme je za lepo…“ koja će biti postavljena u prostorijama „4 Sobe Gospođe Safije“.

Ne propuste slikarsku magiju živopisnih ulja na platnu koju će moći pogledati sve do Nove godine, do kada će i trajati izložba.

"Drago mi je i posebna mi je čast da poslije sjajne i jedne od najposjećenijih izložbi u Domu vojske Srbije, imam priliku da izlažem u Sarajevu, u tako ekskluzivnom i nadaleko poznatom prostoru”, kaže Kravcev i dodaje:

"Smatram da su u posljednjih nekoliko decenija umjetnost uopšte, a posebno slikarstvo, dospjeli u ćorsokak, do samog kraja slijepe ulice i da nešto hitno mora da se mijenja ili najblaže rečeno osvježava. Mislim da su 4 Sobe Gospođe Safije, pravo mjesto za tako nešto, a bez lažne skromnosti, pogotovo u kombinaciji sa mojim slikama koje nose u sebi to nešto novo i imaju tu posebnu energiju i atmosferu, zbog čega i izazivaju veliko interesovanje publike“.

Miša Mihajlo Kravcev je do sada imao 24 samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostrantstvu, od kojih su najznačajnije one u Kulturnom centru Beograda i velika prošlogodišnja retrospektiva umjetnikovih radova, koju je poslije 17 godina Kravcev izložio u njegovom rodnom Beogradu – u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije.

Kravcev je, za vrijeme i u periodu od dva mjeseca po zatvaranju izložbe u Domu Vojske Srbije, prodao impozantan broj ulja na platnu - čak 48 slikarskih radova.

"Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umjetnika, ali su rijetki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima, bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev", rekla je Maja Živanović, likovni kritičar, iz kataloga za izložbu Purpurni Feniks.

Od književnih djela Kravcev je najpoznatiji po noveli Proleće jednog lava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije