Širom BiH: Brodvejski mjuzikl "25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam"

Radiosarajevo.ba
Širom BiH: Brodvejski mjuzikl "25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam"
Promo / Glumci iz brodvejskog mjuzikla "25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH sa ponosom najavljuje početak projekta “BH Brodway”, koji je spojio 16 mladih glumaca iz raznih gradova širom BiH sa timom američkih umjetnika na produkciji brodvejskog hit mjuzikla “25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam”.

Premijera predstave će se održati u Narodnom pozorištu u Sarajevu 28. septembra, nakon čega će krenuti na turneju u šest gradova širom zemlje (Mostar, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Jajce i Banja Luka).

Projekat je započeo odabirom talentovanih glumaca i glumica, pjevača i pjevačica na audicijima koje su održane u martu 2018. na dramskim akademijama u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci. Nakon sedmodnevne radionice održane u junu na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, grupa se ponovo sastala u Sarajevu, gdje su počele probe.

Produkcija ovog mjuzikla će biti izvrsna prilika da mladi ljudi pokažu šta su u stanju postići kada rade na realizaciji zajedničkog cilja.

Projekat je i jedinstven primjer kulturne razmjene - grupa bh. glumaca, koji rade sa američkim umjetnicima, daju svojevrsnu bosansko-hercegovačku umjetničku perspektivu jednoj tipično američkoj umjetničkoj formi kao što je brodvejski mjuzikl.

Produkcijski tim predvode Aaron Thielen, umjetnički direktor prestižnog čikaškog Marriott teatra i Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra. 

Uloge:

Faris Pinjo, Nikolina Vujić, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Marko Mirković, Lamija Čeljo, Mak Čengić, Nemanja Bajić, Srđan Knjeginjić, Lea Sekulić, Sanjin Arnautović, Ana-Marija Tomić, Jelena Jandrić, Duje Martinić, Darko Stojić i Sara Ristić.

Umjetnički tim:

AARON THIELEN je umjetnički direktor u Marriott teatru u Čikagu, Ilinois. Tokom 23 godine umjetničkog rada u Marriott teatru, Thielen je bio uključen u preko 125 projekata – i kao izvođač, koreograf, dizajner, scenarista, reditelj, ali i umjetnički direktor. Aaron je ko-scenarista dva nagrađivana mjuzikla OCTOBER SKY i HERO. Radio je kao koautor na nagrađivanim All Night Strut, A Fascinatin’ Rhythm and Now and Forever: The Music of Andrew Lloyd Webber with Marc Robin. Thielenove redateljske zasluge uključuju Spring Awakening, She Loves Me, te predstojeću 75-u godišnjicu produkcije predstave Oklahoma!

RYAN T. NELSON (muzički direktor) je predavač Muzičkog teatra na Školi za komunikacije Northwestern univerziteta i muzički direktor na Northwesternovom Virginia Wadsworth Wirtz centru za scenske umjetnosti. Ryan je također muzički direktor na čikaškom Marriott teatru, gdje je je odgovoran za desetine muzičkih produkcija, uključujući i svjetsku premijeru October Sky, Hero, Andrew Lloyd Weber: Now and Forever For the Boys. In 2016, Ryan je dobio nagradu Jeff Award za muziku u komadu Man of La Mancha, a kvalitet njegovog rada na predstavama A Chorus Line i The Light in the Piazza u Marriott teatru je u oba slučaja prepoznat nominacijama za nagradu Jeff Awards u Chicago teatru. Predavač je već 15 godina na Northwestern University, gdje je prethodno radio kao asistent na Bienen muzičkoj školi Northwestern University.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije