Sinoć u Sarajevu otvorena izložba Almina Zrne: Uživajte u vanvremenskim portretima

0
Radiosarajevo.ba
Sinoć u Sarajevu otvorena izložba Almina Zrne: Uživajte u vanvremenskim portretima
A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Almina Zrne

Izložba fotografija „FACE IT“, bosanskohercegovačkog umjetnika Almina Zrne, otvorena je sinoć 15. jula 2022. godine, u 20 sati u JAVA galeriji.

Ovom prilikom izloženo je dvadesetak portreta istaknutih ličnosti iz oblasti kulture.

"Almin Zrno je na početku svoga profesionalnog bavljenja fotografijom, radivši u raznim medijima, obrađujući razne teme, definisao portret kao temu kojom se želi baviti. Radio je u području tzv. socijalnog portreta, ispoljivši kritičku osjećajnost i naklonost za osobe s margina života.Tada nastaje i jedan od njegovih poznatijih radova – portret Majke Srebrenice.

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Otvorenje izložbe Almina Zrne 'Face it' u Java galeriji

Otvorenje izložbe Almina Zrne 'Face it' u Java galeriji

Režirao je i dizajnirao svoje mladalačke projekte temeljene na želji da opus portreta oblikuje na način koji bi odgovarao njegovoj sklonosti ka umjetničkoj posebnosti. Kao vrstan portretista biva prepoznat od direkcije SFF-a i s njima surađuje već dva desetljeća portretirajući učesnike takmičarskog programa festivala.

Otklon od komercijalne fotografije i posvećenost umjetnički ozbiljnijim temama rezultiralisu izvanrednim opusom na temu akta (monografija Apology of Eros), a ovih dana nam otkriva izbor njegovih recentnijih radova iz oblasti portreta koji su nastajali u zadnjem desetljeću i više.

Otkriva nam posebnosti koje mu omogućava njegova umjetnička sloboda da se ne kreće samo provjerenim putevima, spremnost da istražuje temu do punog zadovoljstva. Portretira ljude koji su, po svojoj prirodi i po javnom angažmanu, poznati kreativci.

Izložba Almina Zrne
A. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Almina Zrne

Vješto izbjegava zamke glamoura uspostavljajući odnos kreativne suradnje s modelom, odaje dojam da se u studiju dešava spontani performans dueta fotograf – model, koji rezultira izuzetno dojmljivim portretom u kojem se uzajamno otkrivaju. Bez posebnih rekvizita i scenografije, oslanjajući se isključivo na uzajamni kreativni odnos.

Ono što ove portrete čini posebnim jeste dojam vanvremenosti. Uobičajeno je mišljenje da je fotografija medij trajne suvremenosti, ali tu se krije proturječje: u trenutku nastanka ona zaustavlja vrijeme, ona je definitivna, okončana vremenost. Vrijeme joj ne može ništa niti dodati, niti oduzeti.

Jedina promjena koja se može desiti fotografiji s protokom vremena jeste promjena u našem razumijevanju stvari– ovaj opus portreta A.Z., pun kreativne uzajamnosti s modelom, u svakom dobu će biti živa priča o spontanom performansu u studiju! Konačno, ovim opusom on portretira i svoju umjetničku osobnost“, napisao je Slobodan Samardžić Sam u tekstu za izložbu.

Izložba Almina Zrne
A. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Almina Zrne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije