Šezdeset godina Mađarske revolucije uz Pannon Filharmoniju

V.A.Z.
Šezdeset godina Mađarske revolucije uz Pannon Filharmoniju
/ Press konferencija povodom Nacionalnog dana Mađarske
'Sloboda na prvom mjestu'bio je slogan Revolucije koja se u Mađarskoj događala u oktobru 1956, a pod istim sloganom održava se koncert povodom 60-godišnjice ovog događaja

Koncert  “Sloboda na prvom mjestu – Sjećanje na Mađarsku revoluciju 1956“  večeras će u Narodnom pozorištu u Sarajevu održati  Pannon Filharmonija  iz Pécsa (Pečuha). Koncert počinje u 18,30 a određeni broj ulaznica pušten je u prodaju i mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. 

Poseban gost večerašnjeg koncerta je Gergely Bogányi, jedan od najpoznatijih mađarskih pijanista, koji će kao solista izvesti djela Franca Liszta. Pored ovoga, Panonska Filharmonija izvest će dijela Ludwig van Beethovena i Bele Bartoka.

Ambasador Mađarske Négyesi József, na konferenciji za medije koja je prethodila koncertu istakao je kako je  23. oktobar 1956. u historiji Mađarske ostao upamćen kao dan koji u najvećoj mjeri odslikava želju naroda za slobodom.

Iako je Revolucija ugušena, danas se ideje koje su tada proklamovane provode u zemljama Evropske Unije. Heroji Mađarske revolucije su bili obični ljudi. Revolicija je ugušena u krvi, ubijheno je više od 2500 ljudi, nekoliko hiljada ih je ranjeno, uhapšeno je oko 2000 Mađara, od kojih je preko stotinu pogubljeno. Posljedica Revolucije je i 200.000 mađarskih emigranata. 

23. oktobar će zauvijek živjeti kao kao dan hrabrosti i svjesnosti, istakao je ambasador Mađarske. 

Osim što je vrstan pijanista, Gergely Bogányi je i izumitelj koji je patentirao novi prototip klavira koji nakon deset godina dizajniranja i provjere sada ulazi u proizvodnju. Riječ je o koncertnom 'grand pianu' koji nije napravljen od drveta, već od materijala koji se koristi i u NASA-i, jednog od spojeva karbona. Taj moderni materijal klaviru daje postojanost kad su u pitanju atmosferski uvjeti poput vlage ili suviše suhog zraka, pa se to odražava i na kvalitet tona. 

Iako ovaj put nećemo imati priliku čuti kako zvuči novi instrument, Gergely Bogányi je izrazio nadu da će na jednom od budućih koncerata to biti moguće.

Slično su rekli direktor Panonske Filharmonije Horváth Zsolt i direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta koji su iskazali su želju i namjeru da se gostovanje ovog orkestra ponovi i naredne godine, te pozvali građane Sarajeva na ovaj koncert.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije