Selma Spahić, selektorica MESS-a, u emisiji Četvrtkom o kulturi

Radiosarajevo.ba
Selma Spahić, selektorica MESS-a, u emisiji Četvrtkom o kulturi
Radiosarajevo.ba / Selma Spahić
Internacionalni teatarski festival MESS temelji se na tradiciji dugoj 56 godina.

No uprkos značajnim decenijama postojanja, festival u svakom novom izdanju pokaže svježinu i oštrinu duha, intrigantnost i društvenu angažiranost. Nemoguće je predstaviti savremene tokove izvođačkih umjetnosti a ne upustiti se u kritiku vremena u kojem živimo. 

Tako je i ovaj put, uoči 56. izdanja MESS-a koje nas očekuje od 30. septembra do 9. oktobra. 

Vrijeme u kojem mržnja, isključivost, podjele, teror, svjetska paranoja i strah postaju svakodnevna i hiperproducirana informativna roba, otjelovljeno je likom kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji nas gleda s plakata MESS-a. 

Selektorica Selma Spahić ovu pojavu naziva "trumpovštinom", smatrajući je simptomom globalnog banaliziranja straha i paranoje. Može li umjetnost ponuditi odgovore na to? 

Predstave koje dovodi ovogodišnji MESS bave se dekonstrukcijom političkih narcizama, postavljaju neugodna pitanja o svijetu u kojem živimo i pozivaju na konstruktivan dijalog.

Pri tome se radi o nekim od najvećih redateljskih imena Evrope, kao što su Oskar Koršunovas,  Tamas Ascher, Roberto Latini, Haris Pašović, Andras Urban i Oliver Frljić. 

Opširnije o teatarskom prazniku koji nas uskoro očekuje razgovarat ćemo sa Selmom Spahić u emisiji Četvrtkom o kulturi. 

Slušajte  nas na 90,2 ili putem web streaminga u 12,10. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije