Selma Alispahić nagrađena za najbolju žensku ulogu u Nišu

1
Radiosarajevo.ba
Selma Alispahić nagrađena za najbolju žensku ulogu u Nišu
Foto: SARTR / Selma Alispahić

Bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić nagrađena je za najbolju že nsku učlogu na sinoć završenom internacionalnom teatarskom festivalu Teatar na raskršću u Nišu (Srbija).

U takmičarskoj selekciji festivala 'Teatar na raskršću' bilo je 6 predstava iz Crne gore, Rumunije, Bosne i Hrecegovine, Hrvatske, Srbije.

U zvaničnoj selekciji festivala odigrana je i predstava 'Rechnitz - Anđeo uništenja' nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK iz Mostara.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Glumica Selma Alispahić, odlukom stručnog žirija u sastavu Vasil Vasilev, Nenad Novaković, Žanina Mirčevska, Dušan Kovačević,Tatjana Radišić, nagrađena je za najbolju žensku ulogu.

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker. Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara.

U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Selma Alispahić
Foto: SARTR: Selma Alispahić

Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se  desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije