Scena MESS dobija svoj teatarski prostor u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Scena MESS dobija svoj teatarski prostor u Sarajevu
/ Najava otvaranja Scene MESS
Sarajevo već sada važi za teatarski centar Balkana, što se potvrđuje ne samo velikim učešćem u Festivalu MESS, već i koprodukcijskim aktivnostima Scene MESS.

Uskoro će ova inicijativa imati i svoj prostor u Sarajevu, što je potvrđeno na današnjoj koncerenciji za medije. U realizaciji će od velike pomoći biti Ministarstvo kulture i turizma Apulia regiona iz Italije, čija ministrica boravi na Festivalu MESS 

Na ovaj način, Sarajevo će u narednom periodu dobiti novi teatarski prostor nakon 25 godina, a za cilj će imati okupljanje najboljih umjetnika i umjetnica iz regiona.

“Ovo je jedna veoma važna ideja jer želimo raditi na promovisanju balkanskog interkulturalnog dijaloga. Mi smo region koji ima mnogo toga da ponudi Evropi i nadamo se da ćemo putem teatra koji je prostor dijaloga ostvariti komunikaciju sa Evropom“, rekao je izvršni producent Festivala MESS i rukovodilac Scene MESS, Dino Mustafić, te se zahvalio festivalskom selektoru, Giorgiu Ursiniju Uršiću, koji je bio prvi kontakt između MESS-a i talijanskog ministarstva.

Ministrica kulture i turizma Apulia regiona, Loredana Capone, istakla je da je ulaganje u kulturu uvijek put ka uspjehu. “Ovo društvo i ovaj grad mnogo cijenimo zbog snage koju ima i zbog onoga što je dalo za kulturu. Ganula nas je činjenica da se pod opsadom ovdje oformilo jedno pozorište. U narednom periodu planiramo raditi na jednom ljudskom, društvenom i ekonomskom projektu koji ima za cilj kreiranje zajedničkih predstava i koprodukcija“, navela je Capone.

 “MESS je prvi regionalni pokretač teatra. Da bi mogao zadržati taj status on mora konstantno ulagati i napredovati. Zbog toga je ova ideja oko pokretanja novog prostora i nove scene kapitalna. Sretni smo što mi i naši gosti iz Apulie imamo ista strateška opredjeljenja i to će nam sigurno olakšati saradnju u budućnosti“, naveo je ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić te dodao da su ovom prilikom pokrenute priče i o drugim projektima koji bi se mogli realizirati u narednom periodu.

Saradnja Festivala MESS i Ministarstva kulture i turizma Apulia regiona bit će dio Jadransko-jonske inicijative.

“Potpisali smo ugovor 11. septembra sa dvanaest teatarskih kuća koje su ušle u našu inicijativu, među kojima je i MESS. Tih 12 teatarskih kuća odlučili su u centar svog projekta staviti balkanski teatar, a za najviše mjesec dana sastat ćemo se ponovo u Apuli kako bismo odredili okvire projekta. Želimo pojačati saradnju teatara u ovoj regiji i ovo je vjerujem samo početak jednog dugog i vjerujem uspješnog puta“, rekao je direktor odjela za turizam, ekonomiju, kulturu i promociju kulturne baštine Apulia regije, Aldo Patruno.

 Kao prvi konkretan projekat ove saradnje najavljena je predstava koja će uključiti balkanske i italijanske umjetnike i umjetnice, a premijerno će biti izvedena na slijedećem MESS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije