Projekti inkluzije u BiH: Cinema City pustila u rad lift za osobe s invaliditetom

S. Š. J.
Projekti inkluzije u BiH: Cinema City pustila u rad lift za osobe s invaliditetom
Organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu u BiH.

Kampanja pod sloganom Svi smo mi djeca (#MiDjeca) usmjerena je na roditelje djece tipičnog razvoja (djece bez poteškoća), donosioce odluka te širu javnost.

Više od decenije od početka sistemskog inkluzivnog obrazovanja u BiH, djeca s poteškoćama u razvoju i njihove porodice i dalje se u velikoj mjeri susreću s mnogobrojnim preprekama u ostvarivanju prava na obrazovanje i uključivanje u društvo.

Tim povodom, u programu Radija Sarajevo gostovali su voditelj programa obrazovanja Save the Children Denis Šiljak i Andrea Vujošević, izvršna direktorica sarajevskog multipleksa Cinema City.

"Kampanja koja je pokrenuta u septembru, prvo je fokusirana na područje USK-a, ali ima odjeke i u cijeloj BiH. Projekat se oslanja na pretpostavku da je inkluzivno i kvalitetno obrazovanje pravo svakog djeteta u BiH, ali i u svijetu. Inkluzija nije bauk, to je pravo svakog djeteta. Naša kampanja je u biti usmjerena na roditelje druge djece, jer predrasude ne dolaze od djece, ona se ne rađaju sa predrasudama. Želimo doprinijeti smanjenu predrasuda i biti fokusirani na mogućnosti djece, a ne njihova ograničenja", pojasnio je Denis Šiljak.

Više od 1.000 djece sa poteškoćama i njihove porodice iz Unsko-sanskog kantona imaju priliku koristiti usluge dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji su prošle godine otvoreni u Bihaću i Cazinu.

"Save the Children podržao je ova dva centra o razvoju inkluzivnih praksi u kojima dolaze djeca nakon boravka u školama i dobijaju dodatnu podršku. Ponosni smo na saradnju sa Ministarstvom obrazovanja i nauke u USK-u. Moram reći da je kampanja pažljivo osmišljena. U tome su pomogli informatori, grupa osoba koja je dala doprinos u kreiranju poruka koje žele poslati upravo roditelji djece sa poteškoćama. Vodili smo se najsavremenijim modelom, odnosno modelom potpune inkluzije", dodao je Šiljak.

Multipleks Cinema City je jedna od rijetkih kulturnih institucija u BiH, koja je ostvarila standard pristupačnosti, time što je pustila u rad lift za osobe sa invaliditetom.  Svoju podršku su dali i kampanji Svi smo mi djeca.

"Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo projekat uspostave lifta, kako bismo obezbijedili najbolju moguću uslugu za sve one kojima je lift potreban. Moderan je i ima automatska vrata koja se sama otvaraju i zatvaraju, dovoljno je velik za jednu osobu i njenog pratitelja i ide na sva tri nivoa kina. Pri tome, u kinu imamo i rampu uz koju se kolica mogu kretati do sala 1, 2 i 3. Uspostava lifta koncidira sa Svjetskim danom osoba sa invaliditetom i želimo pozvati sve koji možda nisu bili u kinu jer nisu znali kakva je pristupačnost, da nas posjete i pogledaju neke od najvećih filmskih naslova u ovom trenutku", kazala je Andrea Vujošević.

U nastavku možete pogledati video kampanje Svi smo #MiDjeca, koji će se prikazivati u Cinema Cityju.

O CRIP-u

Brojni roditelji su dali svoj glas u kampanji „Svi smo mi djeca“ kojom Save the Children skreće pažnju na važnost inkluzije . Kroz izjave u prvom licu, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji obraćaju se javnosti, dajući putokaze i primjere na koji način mogu i žele biti dostojanstveno uključeni u društvo.

Više od 1.000 djece sa poteškoćama i njihove porodice iz Unsko-sanskog kantona imaju priliku koristiti usluge dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji su prošle godine otvoreni u Bihaću i Cazinu.

Projekat se realizira kroz partnerstvo organizacije Save the Children sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i općina Cazin, Sanski Most, Ključ, Velika Kladuša, Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije