Sastanak o prvom bh. opernom spektaklu: Tvrtko, kralj bosanski, dobiva svoju scensku interpretaciju

1
Fena
Sastanak o prvom bh. opernom spektaklu: Tvrtko, kralj bosanski, dobiva svoju scensku interpretaciju
Foto: Fena / Sastanak o organizaciji izvođenja bh. kraljevske opere

Sastanak o organizaciji prve bosanskohercegovačke kraljevske opere Tvrtko, kralj bosanski, koja će biti adaptacija romana Ljetopis o kralju Tvrtku autora Jasmina Imamovića, održan je u ponedjeljak, 22. aprila, u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Domaćini sastanka bili su predsjednik "Preporoda" Sanjin Kodrić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Uz njih, prisustvovali su i značajni umjetnici i zvaničnici sa svih nivoa vlasti, te partneri iz bh. društvenog života, među kojima su bili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, autor romana Jasmin Imamović, Ivica Šarić, kao supervizor ovog važnog projekta, predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Hatidža Jahić, kompozitor opernog libreta Ammar Jažić i direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Leo Šarić, te izvršni direktor BH Telecoma Erdal Islamagić.

Dvolično: Ujedinjeni Arapski Emirati spomenuli Fatimu Muhić, a ostali suzdržani

Dvolično: Ujedinjeni Arapski Emirati spomenuli Fatimu Muhić, a ostali suzdržani

Inicijator projekta i nosilac izrade opernog libreta i kompozicije je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", dok je nosilac izvedbe opere Narodno pozorište u Sarajevu, u kojem će se prvi put u njegovoj stoljetnoj historiji izvesti domaća kraljevska opera.

Kao rezultat predanog rada i angažmana, “Preporod” je uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS izradio operu u autorskom dijelu. Autor opernog libreta je dramski autor i profesor na Filozofskom fakultetu Almir Bašović, a kompozitor je Ammar Jažić.

Veliki uspjeh: Knjiga Meline Borčak o genocidu i mržnji prema muslimanima bestseller u Njemačkoj

Veliki uspjeh: Knjiga Meline Borčak o genocidu i mržnji prema muslimanima bestseller u Njemačkoj

Sastanak je bio odlična prilika da se dogovore ključni koraci u daljnjem razvoju ovog ambicioznog projekta, a kako su ga učesnici današnjeg sastanka simbolično nazvali "projektom okupljanja".

Tokom današnjeg susreta prisutni su istakli značaj ovog kulturnog poduhvata, sagledavajući ga kao trajno naslijeđe i državotvornu ostavštinu.

Prisutni su se jednoglasno suglasili da organizacija prve bh. kraljevske opere predstavlja doprinos kulturnom identitetu naše zemlje, te su istakli svoje uvjerenje da će ova opera postati simbol kulturnih vrijednosti ne samo Kantona Sarajevo, već i cijelog grada i države Bosne i Hercegovine.

Svi učesnici sastanka su iskazali punu podršku angažmanu u daljnjem razvoju i realizaciji ovog jedinstvenog projekta, kao i odlučnost ostvarivanja zajedničkog cilja – stvaranja veličanstvene bh. opere koja će osvajati srca publike širom svijeta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije