Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS

Vesna Andree Zaimović
Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS
/ Sarita Vujković, Radiosarajevo.ba
Mladen Miljanović, Radenko Milak i Selma Selman samo su neka od imena koja čine novu Banjalučku aktuelnu likovnu scenu.

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969. godine, broujni umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije i šire, odlučili su da doniraju svoja umjetnička djela ovom gradu. Na taj način je nastala zbirka od 800 radova koji su predstavljali jezgro tadašnje Umjetničke galerije Banja Luka.  

Od 1980 godine ova se galerija nalazi u reprezentativnom prostoru stare željezničke stanice, građene za vrjeme austrougarske vladavine. Danas je to Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, institucija koja obilježava 45 godina postojanja. 

Direktorica ove institucije Sarita Vujković, u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže kako je ova godina posebno važna, ne samo u svjetlu obilježavanja 45 godina psotojanja, već i zbog brojnih izvrsnih izložbi koje se održavaju u ovoj galerijskoj instituciji. Ekskluzivna postavka 'New Religion" Damiena Hirsta samo je jedna od njih. 

Radno vrijeme muzeja je svaki dan od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan.

Institucija je od 2004 godine svoj je koncept djelovanja usmjerila prema savremenoj umjetnosti, povezavši se sa Akademijom umjetnosti koja je tih godina imala prve završene akademske slikare i grafičare. 

Mladen Miljanović, Radenko Milak i Selma Selman samo su neka od imena koja čine novu Banjalučku aktuelnu likovnu scenu. 

Danas s ponosom možemo da kažemo da imamo svoju scenu koja dijeluje, sa umjetnicima koji su priznati u regionu i internacionalnim okvirima, kaže Sarita Vujković. 

Razgovor sa ovom cijenjenom kustosicom poslušajte u emisiji Četvrtkom o kulturi, koja je na programu Radija Sarajevo u danas u 12,10. Slušajte nas na frekvenciji 90,2 odnsono putem web streaminga

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije