Ko je Damien Hirst, čuveni umjetnik čija izložba dolazi u BiH? (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ko je Damien Hirst, čuveni umjetnik čija izložba dolazi u BiH? (FOTO)
/ The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living ; Foto: Arhiv

"Smiješno je to što radim. Ni sam ne mogu da vjerujem u to - ali moram". 

Tako o svom radu govori Britanac Damien Hirst, jedan od najvećih savremenih umjetnika na svijetu, za kojeg ujedno kažu da je i najkontroverzniji i najskuplji. 

Djela velikog Damiena Hirsta uskoro u Muzeju savremene umjetnosti RS-a

Poznat u najširoj javnosti kao "umjetnik koji je izlagao mrtve životinje u formaldehidu", on je superstar među umjetnicima, neodoljiv medijima, atraktivan investitorima i vječita enigma umjetničkim kritičarima. 

Njegova izložba New religion u četvrtak se otvara u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, što je jedan od najvećih kulturnih događaja godine u BiH. 

Za planetarni uspjeh Damiena Hirsta zaslužan je Charles Saatchi, jedan od braće vlasnika svjetski uspješne marketinške agencija Saatchi & Saatchi iz Londona. Ranih devedesetih, kada su marketing i oglašavanje doživljavali progres u svijetu biznisa, ova dvojica Iraca shvatili su da je dobro novac investirati u mlade, hrabre i anonimne umjetnike, te ih istovremeno plasirati svijetu koristeći marketinške alate. Nastala je tako Galerija Saatchi u londonskom kvartu Chelsea, u kojoj je naš junak, Damien Hirst, početkom devedesetih godina postao glavni favorit.

Njegova izložena kolekcija Natural History sastojala se od staklenih sanduka s formaldehidom u kojima su stajale mrtve životinje. Centralni objekt bio je akvarij dugačak preko pet metara u kojem stajala ogromna ajkula razjapljenih čeljusti. Naziv rada: The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Fizička nemogućnost smrti u svijesti nekoga ko živi) - ukazivao je na smjer kojim će se kretati umjetnička filozofija Damiena Hirsta. 

Hirst se s Charlesom Saatchijem rastao nakon jedne decenije, no i dalje se ova dva imena povezuju, čineći jednu od prekretnica u razvoju savremene umjetnosti u svijetu. 

"Ako ću birati između nove kuće i Pollocka, uvijek ću kupiti Pollocka..."

...još je jedan citat ovog umjetnika, koji odražava njegovo bogatstvo stečeno sopstvenim idejama. Hirst se svojim objektima ubrzo približio i nadmašio cijene koje su dostizale Pollockove slike. 

Godine 2007. je rad Lullaby Spring prodao za 9,65 miliona funti. Riječ je o staklenoj vitrini u kojoj su pažljivo naslagane ručno obojene tablete, njih 6136. 

Još jedno njegovo spektakularno skupo djelo je For the Love of God (Za ljubav Boga). Za ovu skulpturu Hirst je koristio pravu čovječiju lobanju (osoba je živjela na prijelazu iz 18. u 19 stoljeće) koju je optočio dragim kamenjem. Njena izrada, uključujući i dragulje kao radni materijal, koštala je 14 miliona funti, a lobanja je prodana grupi investitora za 50 miliona.    

"Ponekad mi se čini da nemam šta da kažem, a onda to iskomuniciram..."

...napisao je Hirst, po ko zna koji put stavši na žulj skepticima prema njegovoj umjetnosti. Kada je je izložba Nova religija u pitanju, ova koju ćemo imati priliku da vidimo u banjalučkom Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, umjetnik je imao za reći sljedeće: 

"Razmišljao sam o tome kako u životu postoje četiri važne stvari: vjera, ljubav, umjetnost i nauka… od svih njih, u ovom trenutku se čini da je nauka ona prava. Kao i religija, nauka pruža tračak nade da će na kraju sve biti u redu", rekao je. 

Projekt se realizira u suradnji s British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja Britanskog savjeta u BiH. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je jedini izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterije i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru. 

Od 2005. godine, kad je prvi put postavljena u galeriji Paul Stolper u Londonu, Nova religija prikazana je u Oslu, Moskvi, Veneciji, Sofiji, Londonu i Gdanjsku, a sada dolazi u Bosnu i Hercegovinu kao prvu zemlju u regiji. 

Ulaz na izložbu bit će besplatan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije