Promijenjen termin održavanja 26. Sarajevskih večeri muzike

Radiosarajevo.ba
Promijenjen termin održavanja 26. Sarajevskih večeri muzike
Foto: NPS / Sergej Krylov

Organizator 26. Sarajevskih večeri muzike obavještava cijenjenu publiku da će se 26. SVEM umjesto ranije najavljenog termina od 6. do 12. maja 2020. održati od 5. do 12. septembar 2020. godine sa istim izvođačima i programom

Kako je ranije najavljeno „Sarajevske večeri muzike“ u svom 26. izdanju ukoračit će proslavama čak dva velika svjetska muzička jubileja. Uključujući se u globalno obilježavanje 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, te obilježavanje stogodišnjice smrti kompozitora Maxa Brucha, sarajevski Festival će publici u maju donijeti pet koncerata i dvije muzičke radionice.

Sarajevska publika već je navikla da u sklopu SVEM-a nastupaju vrhunski muzički solisti međunarodnog značaja. I ove godine Fondacija za muzičke umjetnosti pobrinula se da publika ne ostane uskraćena za prvorazredne kulturne događaje.

Beethovenov jubilej bit će obilježen izvedbama koncerta za violinu i orkestar u D duru uz solisticu Alenu Baevu, te simfonija br. 5 i br. 8 u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije. Obilježavanje stogodišnjice Bruchove smrti bit će u znaku izvedbe čuvenog koncerta za violinu i orkestar u g molu, koji će kao solista izvesti violinista Sergej Krylov.

Ostali koncerti Festivala predstavit će raznovrstan program solističke muzike za klasičnu gitaru, kamernih ostvarenja, te crnačke duhovne (gospel i spiritual) muzike. Tako će na 26. SVEM-u će nastupiti i naš najbolji gitarist Sanel Redžić, kao i slavni vokalni kvartet „New Swing Quartet“. Eminentni solisti će održati i muzičke radionice za maturante Srednje muzičke škole i studente muzičkih akademij. Radionice Jazz harmonije i Jazz aranžiranja će održati Ranko Rihtman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije