Sarajevske večeri muzike: Iskustvo, dinamičnost i svježina Lane Trotovšek i Marie Canyigueral

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevske večeri muzike: Iskustvo, dinamičnost i svježina Lane Trotovšek i Marie Canyigueral
Foto: Almin Zrno / Lana Trotovšek i Maria Canyigueral, koncert

Kamerni koncerti organizovani u sklopu Sarajevskih večeri muzike uvijek predstavljaju posebnu muzičku poslasticu, a na njima su do sada svirali neki od najistaknutijih evropskih i svjetskih umjetnika.

Tako je bilo i ovoga puta, kada se publici u sali "Cvjetko Rihtman" u utorak, 21. maja 2024. godine, predstavio slovenačko-španjolski dvojac koji čine violinistica Lana Trotovšek i pijanistica Maria Canyigueral.

Piše: Senka Hodžić

Lana Trotovšek stekla je reputaciju violinistice čistog i prefinjenog tona, dok je Maria Canyigueral kod stručne javnosti prepoznata kao pijanistica velike osobnosti. Za pomenuti koncert, umjetnice respektabilnog međunarodnog renomea o čemu svjedoče njihove bogate biografije ispisane u programskoj knjižici, odabrale su interesantan program sastavljen od djela Ludwiga van Beethovena (1770-1827), Lucijana Marije Škerjanca (1900-1973) i Sergeja Prokofjeva (1891-1953).

Bursać: Kovačević bi po uzoru na svog idola Ratka Mladića ubijao Bošnjake!

Bursać: Kovačević bi po uzoru na svog idola Ratka Mladića ubijao Bošnjake!

Za početak koncerta, Trotovšek i Canyigueral su odabrale Beethovenovu Proljetnu sonatu za violinu, op. 24, br. 5, komponovanu 1801. godine, a karakteriše je, kao i mnoga druga djela velikog kompozitora pisana za isti sastav, ravnopravan tretman oba instrumenta.

'Carmina Burana' kao veličanstveni početak jubilarnog 30. SVEM-a

'Carmina Burana' kao veličanstveni početak jubilarnog 30. SVEM-a

U tom smislu, klavir je sagovornik violine, a ne njena pratnja, i takve interpretativne zahtjeve je kamerni dvojac sa lakoćom ispunjavao, donoseći u sva četiri stava živu razmjenu umjetničkih energija bez obzira da li se radilo o kantabilnosti prvog, izražajnosti i nadahnutosti drugog, dinamičnosti i ritmičnosti trećeg, ili pak žustroj energičnosti posljednjeg stava sonate.

Nakon Beethovenove Sonate, umjetnice su napravile prelaz u repertoar 20. stoljeća odabravši izvesti Intermezzo romantique slovenačkog kompozitora Škerjanca čiji se kompozicioni stil zasnivao prije svega na karakteristikama kasnog romantizma, koji je obogaćivao uticajima ekspresionizma i impresionizma uz neizostavan kompozitorov lični pečat. Intermezzo romantique iz 1934. godine temperamentno je djelo naglašene ekspresivnosti, koje su Trotovšek i Canyigueral donijele znalački i iskusno, ne posustajući ni jednog momenta u interpretativnoj izražajnosti, već, naprotiv udišući ovom djelu život svojom visokokvalitetnom kreativnom razmjenom.

Lana Trotovšek i Maria Canyigueral, koncert
Foto: Almin Zrno : Lana Trotovšek i Maria Canyigueral, koncert

Sonata za violinu u D duru, op 94a, br. 2, koju je ruski kompozitor Sergej Prokofjev prvobitno skicirao 1942. godine, originalno je komponovana za flautu i klavir, da bi je u revidiranoj verziji dvije godine kasnije izveo renomirani violinist David Ojstrah. Ovo djelo prepuno kontrasta, temperamentnih prelaza koji se ogledaju u sva tri stava, predstavlja pravi izazov za interpretatore koji žele, uz kvalitetno odrađen tehnički aspekt izvedbe, donijeti i svoju viziju ovog djela, pri tome održavajući međusobnu komunikaciju i koordinaciju na visokom nivou.

Trotovšek i Canyigueral su i u zaključnom dijelu pripremljenog programa iznova pokazale da se radi o vrsnim umjetnicama. U Prokofjevljevom djelu bogatom kontrastima svih vrsta, demonstrirale su temperamentnu izvedbu, saživljavanje sa kompozicijom i više nego uspješno prenošenje vlastitog doživljaja iste na slušaoca.

Koncert je donio izuzetnu kantabilnost, čistoću tona i profinjenost interpretacije slovenačke violinistice, dok je španska pijanistica tokom kompletnog koncerta demonstrirala sigurnost, čvrstinu, izvrstan oslonac i bila aktivan muzički sagovornik Trotovšek.

Za ljubitelje kamerne muzike i pomenutog repertoara koji su odlučili poslušati dvojac Trotovšek - Canyigueral, ovaj koncert mogao bi ostati u sjećanju kao jedan od najboljih iz tog domena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije