Sarajevska filharmonija u utorak nastupa u Beču

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija u utorak nastupa u Beču
0 / Sarajevska filharmonija
Najveći bh. orkestar predstavit će neka od najpoznatijih simfonijskih djela naših kompozitora u Beču, u sklopu kulturne razmjene između naše zemlje i Republike Austrije.

Sarajevska filharmonija gostuje 29. novembra 2016. godine u Beču, gdje će u Koncertnoj dvorani Hora bečkih dječaka, u okviru Muzičko-teatarskog centra MuTh, izvesti koncert pod nazivom „Muzički most iz Bosne i Hercegovine“, kao završni događaj Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016.

 Program Koncerta daje muzički prikaz multikulturne i multireligijske tradicije Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada Sarajeva. Muzička lepeza koncertnog programa seže od djela za orkestar klasične muzike 20. stoljeća koja se bavi obradom južnoslavenskog folklora, preko odlomaka iz bosanskohercegovačke nacionalne opere „Hasanaginica“ i simfonijskih obrada bosanskohercegovačke narodne pjesme sevdalinke, do sefardskih pjesama koje su u Sarajevu našle svoj dom i zaokružuje se najpoznatijom božićnom pjesmom u Regiji.

Sa kompozitorima koji su u Austriji jedva poznati, kao što su: Stolzer-Slavenski, Konjević, Smailović, Horozić, predstavljaju se djela koja uzorno prikazuju utjecaje i vezu između srednjoevropske muzike i one u zemlji i Regiji; radi se o tradicionalnim muzičkim djelima u verzijama, koje su Rihtman, Marić i Kircher aranžirali specijalno za Sarajevsku filharmoniju.

Sarajevska filharmonija je posljednji put nastupala u Austriji 2007. godine, u Koncertnoj dvorani bečkog Musikvereina, a prvi nastup u Austriji realiziran je u okviru Koncertne turneje 1997. godine. U ovom Orkestru, koji je osnovan 1923. godine, sviraju muzičari iz cijeloga svijeta, kao i pripadnici svih etničkih skupina Bosne i Hercegovine.

Koncert Sarajevske filharmonije, koji se priređuje kao vrhunac Završne manifestacije u okviru Godine kulture, treba da bečkoj publici muzički približi partnersku zemlju Bosnu i Hercegovinu, i cijeli Region, koji su sa Austrijom višestruko povezani - historijski, ekonomski i ljudski.

 Mnogobrojnim kulturnim događajima u Bosni i Hercegovini i Austriji u toku 2016. godine uzajamno su predstavljena, prije svega, savremena kulturna događanja. U pogledu na zajedničku budućnost u ujedinjenoj Evropi , ciljevi godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016 su jača, savremena uzajamna percepcija i dalja izgradnja mnogih mreža i veza. Godinu kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016 realiziralo je Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove u saradnji sa partnerima i institucijama obje zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije