#OstaniKući / Sarajevska filharmonija online: Klasika u doba korone  

04. 04. 2020. u 21:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Po riječima direktora Sarajevske filharmonije Samira Lokvančića filharmonija od ponedjeljka počinje na društvenim mrežama program kojim će olakšati teško breme vremena kroz koje prolazimo.

Program će se realizovati pod nazivom “Klasika u doba korone”.  Nije slučajno da je za početak ovog projekta izabran 6. april jer na ovaj način se želi još jednom pokazati da Filharmonija čini neodvojiv dio sarajevskog bića.

"Program je osmišljen za sve generacije, za one koji su ljubitelji klasične muzike kao i one koji će tek kročiti u taj svijet. Okolnosti su takve da mi kao orkestar ne možemo raditi zajedno ali već smo otpočeli aktivnosti koje će nam pomoći da se u što kraćem periodu ponovo vratimo na scenu i zablistamo u punom sjaju. Radimo na programu za početak nove sezone predviđajuci koje posljedice možemo imati nakon što pandemija prođe. Ponudit ćemo povratak publici u stilu i kvalitetu kakvog naša publika zaslužuje. 

Za projekat koji otpočinjemo u ponedjeljak kontaktirali smo veliki broj solista sa kojima smo imali uspješnu saradnju usko sarađujući sa umjetničkim direktorom Festivala Sarajevskih večeri muzike gospodinom Ninoslavom Verberom.

Ono što je interesantno je da smo primjetili da se kod umjetnika sa kojima smo sarađivali u ovom trenutku može prepoznati krajnja letargija i depresija sa jedne strane, dok sa druge strane imate ogroman entuzijazam i stvaralački nagon. Svi mi reagujemo drugačije i trebamo to imati u vidu prije nego što bilo šta danas kritikujemo. Trebamo imati vjeru i snagu da ovo sve prevaziđemo", saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

O samom sadržaju i konceptu programa govori dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović koja ovaj put ne stoji ispred pulta sa dirigentskim štapićem već ispred kompjutera,  povezujući umjetnike i osmišljavajući online aktivnosti.

"Za nešto više od mjesec dana orkestar Sarajevske filharmonije trebao je ugostiti nekoliko vodećih solista u okviru festivala SVEM, premijerno izvesti operetu Mala Floramy i balet Šeherzada, prirediti dječije koncerte i sve je to otkazano. 

Stari Rimljani su u svojoj mudrosti zabilježili “Inter arma musae tacent” – Među oružjem muze ćute. Prije nešto malo više od četvrt stoljeća Sarajevska filharmonija kao i svi drugi umjetnici pokazali su suprotno, pokazali su da se i među topovima mora čuti glas razuma, glas univerzalne ljepote i genijalnosti. Iako se ovaj put topovi ne čuju  muze su zanijemile.  

Orkestar je kompleksna društvena struktura, djeluje složenom međusobnom interakcijom u kojoj grupa postaje jedno. Zbog okolnosti u ovom trenutku ne možemo djelovati kao grupa. U ovim prilikama ne možemo raditi ono zbog čega postojimo, nastupati za i pred publikom. Ovaj put, za razliku od prije četvrt stoljeća, u ovakvoj poziciji su se našli, manje više, svi orkestri. Oni najveći imaju iza sebe ogroman i izuzetno profesionalan produkcijski aparat pa ovih dana nude fantastične sadržaje koji su poslastice za sve ljubitelje ove umjetnosti.

Naš orkestar nema produkcijsku mašineriju koja može odgovoriti na izazov onako kako to rade neki drugi orkestri pa smo osmislili program koji će još uvijek moći doprijeti u svaki dom i ma koliko to stidljivo i tiho u početku bilo, učiniti da Euterpa, muza muzike, ponovo progovori. 

Kontaktirali smo umjetnike sa kojima smo sarađivali u proteklom periodu i već smo dobili odgovore u vidu kratkih video poruka kao svojevrsne Muzičke razglednice. Intime svojih domova i muzičke medaljone sa publikom u Bosni i Hercegovini dijele umjetnici iz Italije, Njemačke, Turske, Rusije, Engleske, Hrvatske, Srbije..

Osmišljen je i Dječiji kutak koji će na originalan način i određenu interakciju doći do svakog djeteta. U posljednjih deset godina na dječijim projektima radimo sa Mariom Drmaćem koji je davao sve od sebe da ostvari komunikaciju između orkestra i naše najmlađe publike. Ovaj put je Mario prevazišao sam sebe i uz našu pomoć kreirao veoma zabavne i poučne video zapise.

Uz ovo imat ćemo i Preporuku dana, šta poslušati, pogledati. Nastojat ćemo da u ovu ideju uključimo što veći broj ljudi iz različitih segmenata društva. Birajući preporuke imamo na umu da se klasična muzika  jako dugo koristi u terapeutske svrhe, opušta i motivira nas da koristimo našu sposobnost apstraktnog razmišljanja i zasigurno je jedan od važnih instrumenata da prebrodimo ova teška vremena.

Osim ovog sadržaja za očekivati je da se u danima koji su pred nama, nakon što prebrodimo tehničke i druge izazove ovaj program i sadržaj dodatno obogati.

I za kraj poruka od svih nas u orkestru koja glasi: Ovo je bitka u kojoj svi učestvujemo, svi smo vojnici na prvoj liniji odbrane. U ovom trenutku ne preispitujemo odluke nadležnih već sprovodimo naredbe kako bi u što kraćem vremenu i što efikasnije pobijedili. Od nas se očekuje da damo sve od sebe, najbolje što možemo. U ovoj borbi je i Sarajevska filharmonija. Od ponedjeljka 6. Aprila na društvenim mrežama Sarajevske filharmonije svakodnevno pratite sadržaj koji će vašu bitku učiniti lakšom", saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.  

NEMA KOMENTARA