Sarajevska filharmonija i Muzička akademija Sarajevo održale zajednički koncert

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija i Muzička akademija Sarajevo održale zajednički koncert
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Pijanistica Dina Fejzić uz Sarajevsku filharmoniju

U dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo održan je još jedan koncert Sarajevske filharmonije na kojem su nastupili solistica i dirigenti sa Muzičke akademije Sarajevo.

Ovim događajem, dvije institucije započele su novu praksu, a to je da zajednički koncert održavaju dva puta godišnje, a ne samo jednom, kao što je to do sada bio slučaj. Tako je uz onaj redovni, junski termin, drugi koncert pozicioniran u zimu, uz namjeru da tako bude i u narednim sezonama. 

Na početku koncerta izvedena je "Uvertira Hebridi Op. 26" Felixa Mendelssohna, a kao dirigent orkestra predstavio se Fuad Šetić. 

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Uslijedila je izvedba "Koncerta za klavir i orkestar u G-duru" čiji je autor Maurice Ravel. Kao solistica nastupila je pijanistica Dina Fejzić koja na Akademiji predaje na odsjeku za klavir. Dirigovao je Dario Vučić

"Sam Ravel je za ovo djelo rekao da je to njegov prvi jazz koncert. Napisan je 1928. nakon autorovog boravka u SAD gdje je imao priliku čuti blues i gospel. Istovremeno, mogu se čuti i utjecaji tradicionalne muzike Baskije, s obzirom da je Ravelova majka bila Baskijka", rekao je Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije Sarajevo najavljujući koncert.  

U drugom dijelu događaja izvedena je "Simfonija broj 2, tzv. Herkulska" čiji je autor ruski kompozitor Aleksandar Borodin. Kako je pojasnio dekan Sijarić, u ovoj simfoniji imamo priliku čuti jednog još uvijek nestasalog Borodina u djelu koje je možda nenamjerno zapostavljeno na koncertnim podijumima. Izvedbom simfonije dirigovao je Emir Mejremić

U fotogaleriji pogledajte nekoliko trenutaka s koncerta. 

Pojanistica Dina Fejzić uz Sarajevsku filharmoniju
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Pijanistica Dina Fejzić uz Sarajevsku filharmoniju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije