Sarajevo: Uspavana ljepotica očarala bh. građane

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Uspavana ljepotica očarala bh. građane
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Publika uživala u spektakularnoj predstavi

Baletna predstava “Uspavana ljepotica” Petra Iljiča Čajkovskog u izvedbi Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga održala se večeras u Olimpijskoj dvorani Zetra. Svi prisutni uživali su u spektakulranoj izvedbi ansambla Ruskog državnog baleta.

Ansambl Ruskog državnog baleta kojeg na ledu čini 30 klizača, pobjednika olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava, večeras su u Sarajevu izveli spektakularnu baletnu predstavu na ledu.

 Ruski državni balet na ledu iz St. Petersburga jedan je od bisera Rusije, osnovan 1967. godine. To je prva i do sada jedina baletna trupa koja nudi pravi klasični balet sa klasičnim baletnim kostimima, a izvodi se na specijalnom klizalištu.

 Članovi baleta kombinacijom umjetničkog klizanja i klasičnog ruskog baleta osvajaju publiku širom svijeta, a dosada su imali više od 7 000 nastupa na rasprodanim najprestižnijim pozornicama svijeta.

 Londonski Royal Albert Hall, Sadler u Wells-u, Singapur Esplanade, Montreal Place des Arts, Cape Town Artscape, samo su neka od mjesta koja su ovaj jedinstveni umjetnički performans nagradila ovacijama nakon izvođenja. Svaku predstavu ovog čuvenog ruskog baleta na ledu prati i bogata kostimografija i rasvjeta.

Baletna predstava“ Uspavana ljepotica“ je jedna od najzahtjevnijih klasičnih baleta Petra Iljiča Čajkovskog. Zasnovana je na staroj priči o mladoj princezi na koju je zla vještica bacila proročanstvo stogodišnjeg sna i iz kojeg ju je probudio poljubac princa. Sa pričom o ljubavi, raskošnim kostimima, vilama i svojim klasičnim varijacijama, predstavlja pravo baletsko uživanje.

Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku Petra Iljiča Čajkovskog omogućila je posjetiocima svih uzrasta uživanje u prvoklasnom baletu na ledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije