Izložba u Brusa-bezistanu / Putovanje kroz zaboravljena vremena: Sarajevo svih generacija

24. 11. 2016. u 18:04:00 Fena

Shares: 0

U Brusa-bezistanu otvorena je izložba fotografija "Iz sehare starog Sarajeva" i "Mostovi Sarajeva" kojom su Historijski arhiv Sarajevo i Muzej Sarajeva proslavili Dan državnosti BiH.

Želja organizatora izložbe, koju su svečano otvorili direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, jeste da probudi sjećanja na zaboravljeno Sarajevo, zaboravljena vremena, te na grad u kojem su njegovi građani iz generacije u generaciju koračali mahalama, sokacima i ulicama.

Viši arhivist Historijskog arhiva Sarajevo i autor izložbe Haris Zaimović kazao je da izložba nema pretenzije da bude historijski ili stručni urbanistički prikaz razvoja grada, ne bavi se historijskim datumima, događajima i ljudima vezanim za ovaj grad.

"Naša je želja da kroz fotografije i razglednice iz naših zbirki gledaoca odvedemo u jedno sjetno putovanje prošlim vremenima Sarajeva, da kao kroz izmaglicu sanjari, dokono šetajući Sarajevom i sjetno prizivajući svoje djetinjstvo i mladost, prisjećajući se nekih poznatih lica i mjesta",kazao je Zaimović.

Ideja stvaranja ove izložbe, naveo je, proizišla je iz uređivanja facebook stranice HAS-a, gdje su tokom proteklih nekoliko godina javnosti predstavljeni neki od najistaknutijih sadržaja arhivske građe ustanove Historijskog arhiva Sarajevo, na koje je javnost svih generacija veoma emotivno i nostalgično reagirala.

"Kao što smo i mi s godinama rasli i sazrijevali, tako je i Sarajevo mijenjalo svoj izgled. Svakoj generaciji u mislima i srcima ostala su nostalgična sjećanja na različita razdoblja u sazrijevanji u razvoju grada ," naglasio je Zaimović.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena sedam dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA