Tuzlaci se prisjećaju susreta s Titom

AA
Tuzlaci se prisjećaju susreta s Titom
Povodom nastupajućeg Dana državnosti BiH, 25. novembra, u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba fotografija nastalih tokom posjete Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog jugoslovenskog predsjednika, Tuzli u novembru 1966. godine.

Među crno-bijelim fotografijama nalazi se ovjekovječen susret Tita s ˝Krekinim˝ rudarima u bivšem Radničkom domu ˝Moša Pijade˝, a današnjem Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Ista fotografija objavljena je u jednom izdanju novina, a za Fadila Kuntu, penzionisanog rudara, koji je tada održao pozdravni govor, predstavlja neprocjenjivu uspomenu.

˝Čuli smo da Tito dolazi u Radnički dom ´Moša Pijade´. Bio sam među članovima Čete za spašavanje, koja je špalirom obezbjeđivala njegov ulazak, kada mi je Udejko Ferdo, glavni inženjer Rudnika Kreka, šapnuo da sam odabran da se obratim Titu. To je iznenađenje za mene bilo teško i zahtjevno, ali brzo sam koncipirao govor na temelju činjenica da su rudari uvijek bili u svim reformama koje su unaprijedile bivšu državu. Dok sam izgovarao riječi pozdrava drugu Titu, prisutni rudari su uzvikivali: Dat ćemo još više uglja˝, prisjeća se Kunto.

Nakon govora, Tito je, kaže Kunto, zatražio da se fotografira s rudarima.

˝Poslije govora, stegnuo sam Titovu ruku s obje šake i pogledao ga direktno u oči, a njegov pogled i danas živi u mom sjećanju. Ja i dan-danas podržavam i živim ideju antifašizma˝, naglasio je Kunto.

Nataša Perić, viši kustos Muzeja Istočne Bosne, kazala je da izložene fotografije svjedoče o dvodnevnom boravku Tita u Tuzli, kada se susreo s istaknutim ličnostima Tuzle, radnicima i revolucionarima.

˝Posjeta Josipa Broza predstavljala je veliki historijski značaj za Tuzlu, a predsjednik je odao poštovanje građanima Tuzle i okoline, koji su u vrijeme revolucionarnih dešavanja, odnosno Husinske bune i Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine dali veliki doprinos. Iako je bio kišan i hladan novembarski dan, na Trgu oslobođenja bilo je preko 50.000 građana, koji su došli pozdraviti Tita, za kojeg možemo reći da je bio najznačajnija ličnost ovih prostora u 20. stoljeću˝, smatra Perić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije