Sarajevo: Historijski muzej ugostio Simpozij o temi "Muzika i politika u Evropi"

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Historijski muzej ugostio Simpozij o temi "Muzika i politika u Evropi"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / S okruglog stola u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH danas su održani simpozij, okrugli sto i koncert, koji tematiziraju političku ulogu muzike tokom 20. stoljeća u Evropi.

Program je okupio stručnjake i publiku različitog profila otvara razgovor o dvostrukoj poziciji muzike: s jedne strane muzika je svjedočila rađanju totalitarizma i Holokausta, a ujedno je bila sredstvo otpora protiv svih oblika fašizma.

Izlagači na simpoziju bili su: prof. Dario Martinelli (Univerzitet Helsinki i Univerzitet Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzitet Strasbourg), prof. Mathieu Schneider (Univerzitet Strasbourg). Sa publikom je također razgovarao i dirigent i kompozitor Amaury du Closel, osnivač Forum Voix Etouffées (Forum Utišani glasovi).

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Okrugli sto bio je posvećen muzici kao otporu prema destrukciji rata u kontekstu opsade Sarajeva 1992.-1995. Naime, jedan od događaja koji je obilježio kulturni život Sarajeva pod opsadom je koncert u uništenoj Vijećnici iz 1994. godine, kada je pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, Sarajevska filharmonija izvela Mocartov Requiem.

O značaju ovog koncerta za građane Sarajeva i njegovim odjecima na međunarodnom planu govorili su svjedoci vremena, a ekskluzivno je prikazan i intervju sa Zubinom Mehtom.

Razgovori su zaokruženi koncertom protestnih i revolucionarnih pjesama. Organizatori: Forum Voix Etouffées i Historijski muzej BiH, u saradnji sa Univerzitom u Strasbourgu i Univerzitetom tehnologije Kaunas. Događaj je podržao Austrijski kulturni forum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije