Sa(n)jam knjige: Romani bh. autora najprodavaniji na sajmu u Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Sa(n)jam knjige: Romani bh. autora najprodavaniji na sajmu u Hrvatskoj
Foto: Radiosarajevo.ba / Feđa Štukan i Semezdin Mehmedinović

U susjednoj Hrvatskoj, tačnije u Puli završen je ovogodišnji "Sa(n)jam knjige u Istri.

Organizatori su jučer službeno zaključili 28. izdanje sajma, a danas su objavili popis najprodavanijih knjiga ove godine.

U pet najprodavanijih knjiga uvrštena su dva djela bosanskohercegovačkih autora. Na prvom mjestu našao se roman Blank, Feđe Štukana, a na petoj poziciji je knjiga Rat je i ništa se ne događa, Semezdina Mehmedinovića.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Promocija romana "Blank" Feđe Štukana 10. marta

Promocija romana "Blank" Feđe Štukana 10. marta

"Na prvom mjestu nalazi se Blank bh. glumca Feđe Štukana, koji na nagovor Angeline Jolie i Brad Pitta odlučio napisati priču o svom turbulentnom životu. Štukan brutalno iskreno i beskompromisno piše o užasima proživljenog rata i teške ovisnosti o heroinu s kojom se borio dugi niz godina, pa sve do aktivizma, proslavljenih uloga u Hollywoodu i ispunjenja mladenačkog sna: letenja. Pobjeda Blanka i ne čudi s obzirom na to da je knjiga do sad doživjela čak 27 izdanja", napisali su organizatori.

Na drugom mjestu je knjiga Kod Kože 1-4, Borisa Dežulovića. Riječ je o zbirci njegovih sedmičnih kolumni u bh. listu Oslobođenje, a svaku od njih splitski novinar započinje vicem. Kultna je već njegova rečenica 'Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic'.

"Pulska publika oduvijek voli nobelovce, a dokaz tome je i roman Godine, francuske spisateljice Annie Ernaux, koja je najprestižniju književnu nagradu dobila prije dva mjeseca. Ernaux u svojim autobiografskim romanima progovara o raznim tabu temama, a čitateljima kojima se Godine dopadnu trebali bi posegnuti i za njenim romanom Događaj u kojem detaljno opisuje svoj mukotrpni proces pobačaja u doba kada je taj zahvat u Francuskoj bio ilegalan", poručili su organizatori.

Roman Semezdina Mehmedinovića objavljen u Francuskoj

Roman Semezdina Mehmedinovića objavljen u Francuskoj

Na četvrtom mjestu je časopis Jurina i Franina, kojeg je dugi niz godina uređivao Drago Orlić. Orlić je preminuo prošle godine, a njegov časopis i dalje plijeni pažnju.

Semezdin Mehmedinović i roman Rat je i ništa se ne događa na petom su mjestu. Naš autor nakon više od 20 godina iz SAD-a vratio u Bosnu i Hercegovinu. Osim ovog romana, organizatori su kao preporuku čitateljima izdvojili i roman Me'med, crvena bandana i pahuljica, djelo koje je u SAD-u privuklo ogromnu pažnju i koje su pohvalili neki od najvećih živućih pisaca, poput Paula Austera i Etgara Kereta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije