Sa(n)jam knjige: Romani bh. autora najprodavaniji na sajmu u Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Sa(n)jam knjige: Romani bh. autora najprodavaniji na sajmu u Hrvatskoj
Foto: Radiosarajevo.ba / Feđa Štukan i Semezdin Mehmedinović

U susjednoj Hrvatskoj, tačnije u Puli završen je ovogodišnji "Sa(n)jam knjige u Istri.

Organizatori su jučer službeno zaključili 28. izdanje sajma, a danas su objavili popis najprodavanijih knjiga ove godine.

U pet najprodavanijih knjiga uvrštena su dva djela bosanskohercegovačkih autora. Na prvom mjestu našao se roman Blank, Feđe Štukana, a na petoj poziciji je knjiga Rat je i ništa se ne događa, Semezdina Mehmedinovića.

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Promocija romana "Blank" Feđe Štukana 10. marta

Promocija romana "Blank" Feđe Štukana 10. marta

"Na prvom mjestu nalazi se Blank bh. glumca Feđe Štukana, koji na nagovor Angeline Jolie i Brad Pitta odlučio napisati priču o svom turbulentnom životu. Štukan brutalno iskreno i beskompromisno piše o užasima proživljenog rata i teške ovisnosti o heroinu s kojom se borio dugi niz godina, pa sve do aktivizma, proslavljenih uloga u Hollywoodu i ispunjenja mladenačkog sna: letenja. Pobjeda Blanka i ne čudi s obzirom na to da je knjiga do sad doživjela čak 27 izdanja", napisali su organizatori.

Na drugom mjestu je knjiga Kod Kože 1-4, Borisa Dežulovića. Riječ je o zbirci njegovih sedmičnih kolumni u bh. listu Oslobođenje, a svaku od njih splitski novinar započinje vicem. Kultna je već njegova rečenica 'Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic'.

"Pulska publika oduvijek voli nobelovce, a dokaz tome je i roman Godine, francuske spisateljice Annie Ernaux, koja je najprestižniju književnu nagradu dobila prije dva mjeseca. Ernaux u svojim autobiografskim romanima progovara o raznim tabu temama, a čitateljima kojima se Godine dopadnu trebali bi posegnuti i za njenim romanom Događaj u kojem detaljno opisuje svoj mukotrpni proces pobačaja u doba kada je taj zahvat u Francuskoj bio ilegalan", poručili su organizatori.

Roman Semezdina Mehmedinovića objavljen u Francuskoj

Roman Semezdina Mehmedinovića objavljen u Francuskoj

Na četvrtom mjestu je časopis Jurina i Franina, kojeg je dugi niz godina uređivao Drago Orlić. Orlić je preminuo prošle godine, a njegov časopis i dalje plijeni pažnju.

Semezdin Mehmedinović i roman Rat je i ništa se ne događa na petom su mjestu. Naš autor nakon više od 20 godina iz SAD-a vratio u Bosnu i Hercegovinu. Osim ovog romana, organizatori su kao preporuku čitateljima izdvojili i roman Me'med, crvena bandana i pahuljica, djelo koje je u SAD-u privuklo ogromnu pažnju i koje su pohvalili neki od najvećih živućih pisaca, poput Paula Austera i Etgara Kereta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije