Sanja Vlaisavljević otvorila izložbu crteža Josip Pospišil – arhitekt Bosne u Sarajevu

0
FENA
Sanja Vlaisavljević otvorila izložbu crteža Josip Pospišil – arhitekt Bosne u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sanja Vlaisavljević

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika danas je na šetnici ispred zgrade Ministarstva, u sarajevskoj ulici Obala Maka Dizdara 2, otvorena Izložba crteža Josip Pospišil – arhitekt Bosne.

Izložbu čine svojeručni crteži arhitekte Pospišila (1867 – 1918) koje je Zavod za zaštitu spomenika dobio na poklon on njegove kćerke, Tilde Frid. Crteži su prvi put predstavljeni u formi izložbe u okviru "Dana evropskog naslijeđa 2022. godine".

Izložbu su otvorile federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević i istaknuta bosanskohercegovačka arhitektica Nina Ugljen Ademović.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

"Obzirom na veliko prijateljsko djelovanje arhitekte Pospišila u našoj sredini osjećali smo odgovornost da upriličimo samostalnu izložbu njegovih crteža. Riječ o prvoj izložbi uglednog arhitekte Josipa Pospišila, za kojeg kažu da je arhitekt Sarajeva i Bosne. Ovo je prva aktivnost kojom otvaramo naše ministarstvo u jednom potpuno drugom svjetlu sa projektima koje realiziramo, upravo mi, kao ministarstvo. Ovo je samo prva, a naredne aktivnosti slijede u saradnji s drugim institucijama umjetnosti, sporta, kulture, jer ovo ministarstvo samo tako može imati svrhu i smisao", kazala je Vlaisavljević.

Arhitektica Nina Ugljen Ademović kazala je da "opus aritekte Josipa Pospišila, osim crteža i projekata, koji imaju značanju dokumentarnu vrijednost, čini veliki broj stručnih tekstova, kritičkih osvrta, različitih vrsta istraživanja i predavanja, predstavljenih u BiH i izvan nje".

"To svjedoči o značajnoj angažiranosti ovog arhitekte u vrijeme intenzivne izgradnje BiH na prijelazu dva stoljeća, a osobito početkom 20 stoljeća", naglasila je Ugljen Ademović.

Posjetioci izložbe imat će priliku, u narednih skoro mjesec dana, vidjeti 50 crteža, odnosno studija stare bosanske arhitekture koju je Pospišil istraživao boraveći u Sarajevu i BiH, kao i crteže koji su projekti objekata koje je Pospišil sam projektirao i realizirao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije