Ruže, šerbe, kolači: Kako potaknuti ljepšu mevludsku atmosferu?

Fena
Ruže, šerbe, kolači: Kako potaknuti ljepšu mevludsku atmosferu?
Kulturno-vjerska manifestacija „Selam, ja Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku“ bit će svečano otvorena 2. decembra na platou Baščaršije u Sarajevu, nakon jacija-namaza.

Tradicionalno, na svečanosti otvorenja posjetiocima će biti podijeljena 571 ruža, simbol godine u kojoj je rođen posljednji Allahov poslanik Muhammed a.s., a baščaršijski slastičari dijelit će kolače i šerbe.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, organizator ove 12. manifestacije, pripremio je bogat i raznovrstan program koji su danas na konferenciji za medije predstavili glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Haris Dervišević i Edin Spahić.

S obzirom na to da je u duhu solidarnosti, humanosti, Dautović je izrazio nadu da će manifestacija ispuniti očekivanja te da će sačuvati tradiciju islama u BiH.

"Samim tim što je Muhammed a.s. poslan kao milost, radost svim svjetovima, tako i mi želimo da ovom manifestacijom promoviramo tu radosnu vijest, mir, lijepo lice islama, a ne namrgođeno", kazao je Dautović.

Cilj manifestacije je da mjesec rabbiul-evvel bude protkan različitim sadržajima, koji će, kako je kazao Malik ef. Šljivo, u Sarajevu potaknuti ljepšu mevludsku atmosferu.

Svakog ponedjeljka će u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke biti održana predavanja eminentnih doktora, profesora, Mustafe Cerića, Asima Kurjaka, predsjednika Mešihata IZ-a Srbije Mevluda Dudića, Fatime Lačević.

Također će biti promovirana i knjiga "Ebu Davudov sunen i Buharijina zbirka hadisa", a planirano je i druženje s istaknutim ličnostima Harisom Silajdžićem, Muhamedom Filipovićem, Muhamedom Jusićem koji će govoriti o društveno-historijskim zbivanjima u kontekstu vjere te kulturi i tradiciji.

Bit će otvorena i izložba kaligrafa Kuvajćanina Ferida Alija, koji će izložiti kaligrafske radove s imenima Poslanika a.s., potom će i mališani imati svoju izložbu, a u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese bit će postavljena izložba bosanskih serdžada i ćilima iz džamija, koji su stari i do 200 godina.

U svim sarajevskim džamijama bit će organizirani mevludi. Centralna mevludska svečanost bit će održana 12.decembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza, a centralni mevlud za žene u Carevoj džamiji 18. decembra, nakon podne-namaza.

Manifestacija će biti okončana 29. decembra koncertom „Večer ilahija i kasida“ u Domu mladih Skenderija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije