Mevlud, sjećanje na Muhammeda, poslanika milosti i pravednosti...

Radiosarajevo.ba
Mevlud, sjećanje na Muhammeda, poslanika milosti i pravednosti...

Večeras se muslimani u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta sjećaju i obilježavaju dan kada je Muhammed, a.s., rođen. Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi'ul-evvela 570. godine po Isau, a.s. Ovo obilježavanje i lijepo sjećanje na dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, poslanika čije učenje i ono što mu je objavljeno slijedi milijardu i 600 miliona muslimana, ima milenijsku tradiciju koja se manifestira kroz učenje mevluda.

Piše: Harun Pašalić za Radiosarajevo.ba

Mevludom, muslimani svijeta, prizivaju najbitnije događaje iz Muhammedovog, a.s, života kao što su rođenje, djetinjstvo, mladost, primanje Objave, preseljenje na Ahiret. Evociraju se njegovi radosni, sretni trenuci, ali i trenuci straha, patnje i tuge.

Muslimani će večeras mevludima iskazati ljubav prema poslaniku Muhammedu a.s.

Prisjećajući se Muhammedova, a.s., života, prisjećamo se i njegovih ljudskih kvaliteta koje je i sami Kur'an nazvao uzorom svim ljudima koje svaki iskreni i dobronamjerni musliman mora primijeniti na sebi u svome djelovanju u mjeri koliko je to moguće. Mevlud nas uči i podsjeća da je poslanik Muhammed bio, poslanik Istine, mira, milosti, pravednosti, oprosta, saosjećanja. Isto tako, mevlud nam ukazuje na svakodnevnu pažnju i lijepo ophođenje Muhammeda, a.s., prema svojim sljedbenicima, ali i prema onima koji to nisu, prema kršćanima i Jevrejima.

Dakle, učenje mevluda je učenje o Muhammedu, a.s, učenje o njegovom životu i misiji. 

Vremenom je mevlud prerastao iz manifestacije u kulturološku instituciju koja nam služi kao obilježavanje svih mubarek radosnih trenutaka u našem životu kao što su rođenje djeteta, useljenje u kuću, odlazak na hadž... gdje u ovim radosnim trenucima se sjećamo Allaha i Njegovog poslanika Muhammeda i čime svjedočimo i potvrđujemo da sve ono što imamo i što postignemo dugujemo našem Stvoritelju i Njegovom Poslaniku koji je poslan kao milost svjetovima.

Molimo našeg Stvoritelja da u ovim danima, danima mevluda, ispitamo naše svakodnevne postupke i da nam Muhammed, a.s., bude korektiv i vodilja ka uspjehu na ovom i na onom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije