MESSpresso / Razgovor o predstavama koje su nastajale iz putovanja, života i romana

05. 10. 2017. u 13:47:00 Fena

Shares: 0

Na današnjem MESSpressu Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu razgovarano je o predstavama "Majstor i Margarita" Sarajevskog ratnog teatra (BiH), "Knjiga mojih života" Kamernog teatra 55 (BiH) i "Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ" Bitefa (Srbija).

Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ autorica Maje Pelević i Olge Dimitrijević nastala je tako što su nositeljice ideje i protagonistice napravile istraživačko putovanje u Pjongjang.

Polazna tačka njihovog istraživanja je teza da je nakon pada Berlinskog zida i otopljavanja odnosa  SAD-a i Kube, Sjeverna Koreja jedina zaostavština "hladnog rata" te samim time i idealna za sve projekcije stereotipa o "neprijatelju".

Maja Pelević je rekla da im je bilo važno da predstava govori o manipuliranju  informacijama. Također se osvrnula na "egzotičnost" koju Sjeverna Koreja ima za zapadnjake i na aroganciju koju oni gaje prema njoj i stanovništvu te zemlje.

Plakat za Festival MESS - undefined

Agencija Fabrika : Plakat za Festival MESS

Predstava Majstor i Margarita u produkciji SARTR-a i režiji Aleša Kurta na repertoaru je  danas u okviru programa BiH u fokusu kojim se ujedno daje prilika i gostima Festivala da se upoznaju o bh. teatru.

Glumica Maja Salkić između ostalog je rekla da je MESS ujedno i prilika za susret s drukčijom publikom od one standardne.

Također u programu BiH u fokusu jeste i predstava Knjiga mojih života rađena po zbirci autobiografskih eseja Aleksandra Hemona u režiji Sabine Begović - Ćorić.

O iskustvu rada na toj predstavi govorile su rediteljica te dramaturginja Džejna Avdić.

Avdić je istaknula da je veliki potencijal Hemonovih eseja u njihovoj jakoj emociji, koja je zaokružila i vodila čitavu predstavu.

Sabina Begović-Ćorić smatra da je rad na ovom materijalu bio težak, jer se "opirao" da bude predstava, naglasivši da su u toj nakani uspjeli uz maksimalno zalaganje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA