Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess ukrajinskoj predstavi Caligula

0
Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess ukrajinskoj predstavi Caligula
Foto: MESS/Nikola Blagojević / Sound of MESS

Dvanaesti put od kako je ustanovljena, na 63. Internacionalnom festivalu MESS dodijeljena je nagrada Sound of Mess.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje portal Radiosarajevo.ba, a njome se odaje priznanje za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, za auditivnost pozornice i muzikaliziranje pozorišnog izraza.

Žiri portala Radiosarajevo.ba odlučio je da ovogodišnju nagadu Sound of Mess dobije predstava Caligula u izvođenju Nacionalnog akademskog dramskog teatar "Ivan Franko" iz Ukrajine.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Dramski tekst Alberta Camusa jedan je od najznačajnijih teatarskih komada 20. vijeka. Režiju predstave Caligula potpisuje Ivan Uryvskyi.

Predstava u trajanju od 75 minuta, izvedena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a ispraćena je aplauzima i uz povike "Slava Ukrajini!" i "Slava Bosni!". 

Caligula Alberta Camusa prikazuje poludjelog rimskog cara koji nakon ličnog gubitka tone u haos i samouništenje. Obuzet tugom, on teži apsolutnoj moći i prkosi logici, sudbini i svjetskom poretku. U savremenom kontekstu tragedija poput rata u Ukrajini, moderna publika lako uočava paralele sa sadašnjicom.

Počeo je MESS! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju u Sarajevu

Počeo je MESS! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju u Sarajevu

U obrazloženju žirija navodi se:

"Poseban akcenat u predstavi stavljen je na zvuk, pa tako na samom početku Caligule publika čuje lupanje po željeznoj konstrukciji koja potpuno obuzima pažnju i izaziva nelagodu.

Otvaranjem jednog od prozora na navedenoj konstrukciji, gledatelji će zapaziti stereo-magnetofon koji prvo služi samo za preslušavanje dijaloga, a vremenom će upravljati radnjom i izazivati niz emocija kod glumaca na sceni (očaj, bol, strah). Neprestano ponavljanje dovodi do zvučnog vrhunca, a glumci monotoniju koja nastaje u jednom momentu razbijaju plesnim pokretima.

Gledatelje će na rat asocirati niz motiva, kao što su grebanje po željeznoj konstrukciji nakon kojeg ostaje trag krvi ili zvuk koji dolazi iz pištaljke i najavljuje nemir.

Zbog toga, zvučno oslikavanje predstave izgovori i ono što bi u suprotnom možda ostalo neizrečeno i postaje neizostavan dio scene".

Podsjetimo, dodjelom nagrada koja je održana u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55, večeras u 21 sat, završen je 63. Internacionalni teatarski festival MESS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije