Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess crnogorskoj predstavi Ana Karenina

0
V.A.Z.
Radiosarajevo.ba dodijelio nagradu Sound of Mess crnogorskoj predstavi Ana Karenina
Foto: Velija Hasanbegović / Predstava Ana Karenjina

Jedanaesti put od kako je ustanovljena, na 62. Internacionalnom festivalu MESS dodijeljena je nagrada Sound of Mess.

Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje portal Radiosarajevo.ba a njome se odaje priznanje za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, za auditivnost pozornice i muzikaliziranje pozorišnog izraza. 

Žiri u sastavu Fuad Šetić - dirigent i predavač na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i Vesna Andree Zaimović - muzikologinja i jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba odlučili su da ovogodišnju nagadu Sound of Mess dobije predstava "Ana Karenjina" u izvođenju  Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Dramskog studija „Prazan prostor“ iz Crne Gore. Predstava u trajanju od čak 270 minuta, izvedena na sceni Stolarije NPS, ispraćena je ovacijama.Muziku u predstavi potpisuje Ilija Gajević.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Teatarska kritika za predstavu Ana Karenjina

Teatarska kritika za predstavu Ana Karenjina

Predstava Ana Karenjina
Foto: Velija Hasanbegović: Predstava Ana Karenjina

U obrazloženju žirija navodi se: 

Muzika i zvuk u Karenjinoj bogati su i interesantni na različite načine: od lajtmotiva (Grof Karenjin, nemir, melanholija), preko mnoštva songova koji su, iako mahom različitih žanrova (hip hop, etno-pop, metal, itd.), povezani u koherentnu cjelinu, do vješte kombinacije atipičnih akustičkih i elektroničkih instrumenata. U elektroničkim sekvencama, dobija se utisak polukontrolisane improvizacije utemeljene na minimalističkom principu komponovanja u realnom vremenu. (Lajt)motivi se od svojih osnovnih oblika transformišu, proširuju i evoluiraju - kao i likovi.

Fuad Šetić dodijelio nagradu portala Radiosarajevo.ba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Fuad Šetić dodijelio nagradu portala Radiosarajevo.ba

Zbog toga, Gajevićeva muzika ne služi samo stvaranju ugode, ili zvučnom oslikavanju i amplificiranju onog što se na sceni govori, već postaje lik, prostor za igru, i neodvojiv dio scene. 

Podsjetimo, dodjelom nagrada koja je održana u Narodnom pozorištu Sarajevo danas u podne, završen je takmičarski dio 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. 

Večerašnja premijera predstave "Što na podu spavaš" nije dio takmičarske konkurencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije