Rad Yoko Ono uskoro u muzeju u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Rad Yoko Ono uskoro u muzeju u Konjicu
Foto: Bijenale / Yoko Ono poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije
Legendarna multimedijalna umjetnica i mirovna aktivistica Yoko Ono prihvatila je učešće u petom ciklusu Bijenala savremne umjetnosti D-0 ARK Underground.

Kolekcija D-0 ARK, koja već sada uživa ugled kao najznačajnija svjetska kolekcija savremene umjetnosti na temu Hladnog rata, bit će obogaćena njenim video radom “Imagine peace tower”, saopćila je direkcija projekta Bijenale savremene umjetnosti.

Yoko Ono poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije.

Njezini avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog Beatlesa, glazbenika i aktivista Johna Lennona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simboliziraju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u povijesti glazbe i umjetnosti duboko vjerovao.

Široj javnosti Yoko je i dalje najpoznatija kao provokativna supruga člana “the Beathes” koja je učestvovala u raspadu benda, ali javnost nema spoznaju da je ona bila etabliran umjetnik mnogo prije nego što je upoznala Johna Lenona.

Njenu umjetnost hvalili su pokretači avangrade poput Andy-a Worhol-a, John-a Cage-a i Ornette-a Coleman-a.

Opus Yoko Ono, nekada kritikovan kao nagomilavanje nepodnošljivih neodadaističkih smicalica i pravljenje neslušljive muzike, sada se smatra visokom umjetnošću.

Njeni projekti konceptualne umjetnosti: filmovi, instalacije, performansi, poput “Cut Piece” iz 1964 - kada je pozvala posjetioce da makazama sijeku dijelove odjeće koju je imala na sebi - danas se smatraju revolucionarnim.

Prije 3 godine Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku posvjetio joj je izložbu ranih dijela “One Woman Show, 1960-1971”, a 1971. godine mogla samo sanjati o ulasku u ovu instituciju.

2017. godine objavljeno je da će i njeno ime ubuduće biti navedeno kao autor pjesme “Imagine” (1971), poštujući Lennonove želje.

On je još za života izjavio da to treba da bude zajednička pijesma jer su riječi i koncept potekli iz njene knjige “Grapefruit”, “ali tada sam bio sebičniji, mačo i nisam je potpisao kao autora”, priznao je John kasnije. Od šesdesetih godina djeluje kao pacifistica i antirasistička aktivistica.

Direkcija Projekta D-0 ARK Underground je, nakon nekoliko mjeseci pregovora, dobila saglasnost slavne umjetnice da u Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu, postavi dokumentarni film o pripremama na produkciji i postprodukciji njenog umjetničkog rada “Imagine Peace Tower”, postavljenog u Reikjviku.

Otvaranje IMAGINE PEACE TOWER-a održano je tokom privatne svečanosti 9. 10. 2007. na otoku Viðey, Reykjavik, Island. 

Umjetničko djelo posvećeno je sjećanju na Johna Lennona na njegov 67. rođendan. Od tada osvjetljava večernje nebo godišnje od 9.  oktobra do 8.  decembra. Takodjer se osvjetljava tijekom zimskog solsticija na jednu sedmicu, na Silvestrovo i na proljetni ekvinocij na jednu sedmicu.

ARK je bunker koji se pod Zlatar planinom prostire na površini od 6.500 kvadratnih metara.

Riječ je o jednom od najvećih defanzivnih vojnih objekata u Europi, koji je gradjen od 1953. do 1979. godine.

Projekat D-0 ARK Underground u posljednjih deset godina prepoznat je kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti, te je s pravom proglašen Kulturnim dogadjajem Evrope za 2011. godinu od Vijeća Evrope.

U 2013., 2015. i 2017 godini Projekat je organizovan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Projekat Bijenale, postao je simbol moći kulture da gradi mostove medju ljudima i mjesto dijaloga i otvorenosti.

Od 2014. godine Projekat Bijenale D-0 ARK Underground punopravni je član Svjetske asocijacije bijenala- International Biennial Association kao i Internacionalnog komiteta za muzeje i kolekcije savremene umjetnosti- CIMAM.

Kolekcija D-0 ARK broji 148 umjetničkih radova. U Projektu D-0 ARK Underground, u četiri održana ciklusa, učestvovalo je 108 umjetnika koji dolaze iz 32 zemlje svijeta. Eksperti su procijenili vrijednost Kolekcije D-0 ARK na sedam miliona eura, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije