Pustolovine Boleta Komete otvorile Mali Mess

Radiosarajevo.ba
Pustolovine Boleta Komete otvorile Mali Mess
Velija Hasanbegović / Pustolovine Boleta Komete
Započeo je poseban dječiji program Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Već prve večeri,  Mali MESS je dokazao da među najmlađom publikom vlada veliki interes za kvalitetnim dječijim predstavama.

Pozivajući djecu da rukom, nogom i nosom napišu slova koja čine riječi Mali MESS, direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, u simpatičnom performansu sa djecom zvanično je otvorio program.

“Mi u MESS-u vjerujemo da nas naša djetinjastost čini boljim ljudima. Zato ćemo od večeras pa sve do ponedjeljka zajedno sa vama biti djetinjasti i radujemo se našem zajedničkom igranju i druženju“, rekao je Kreševljaković.

 

Oni koji su uspjeli na vrijeme preuzeti svoje besplatne ulaznice za otvaranje, imali su priliku pogledati Pustolovine Boleta Komete, veoma uspješnu predstavu koja je koprodukcijski projekat Gradskog pozorišta Jazavac i Nevid  teatra iz Banjaluke.

Predstavu je osmislio i režirao Marko Dukić a na sceni ju je iznijela glumica Smiljana Marinković . Predstava koja na inovativan način uvodi digitalne likove u teatar već je primijećena i od strane kritike, a osvojila je i nagradu na 22. festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. 

Na fotografijama Velije Hasanbegovića pogledajte kako je bilo na otvaranju Malog MESSA u Pozorištu Mladih. 

Program se nastavlja već sutra sesijama i igrom “Baja buf“ te radionicom “No work & just play“.

Igra “Baja buf“ namijenjena je bebama uzrasta od 10 do 24 mjeseca. Predvođena izvođačima i izvođačicama iz varaždinske trupe Vrum, igra je koncipirana na način da je bebama omogućen velik i siguran prostor u kojem imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istražujući sebe, prostor u kojem se nalaze i svijet oko njih svojim vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije.

Dvosatna radionica “No Work & Just Play“ koju će predvoditi Till Frühwald i Asher O'Gorman, namijenjena je svima od 7 do 77 godina i ima za cilj da senzibilizira djecu i roditelje u polju scenskog pokreta. Niz vježbi usredotočen je na buđenje i osvještavanje potencijalnih tjelesnih mogućnosti, koncentraciju, otvaranje osjetilne razine koja uključuje doživljaj prostora i doživljaj trenutka, te pripomaže zajedničkom kreiranju situacija.

U ostatku programa, nedjelja 25. septembar rezervisana je za komad Pozorišta mladih Sarajevo, “Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik čije je najvažnije pravilo da se kroz igru najbolje uči, dok lutkarska predstava “Duga“ Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, u ponedjeljak 26. septembra od 18 sati govori o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

Više informacija o programu Malog MESS-a i ostatku programa 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupno je na www.mess.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije