Koncert / Prvi put u Sarajevu: Simfonija Antona Brucknera posvećena Richardu Wagneru

26. 10. 2021. u 14:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sarajevska filharmonija nastavlja svoju koncertnu sezonu koncertom koji predstavlja pravi izazov: prvi put u izvedbi ovog orkestra imat ćemo priliku čuti Brucknerovu 3. simfoniju u d-molu, često nazivanu „Wagnerova simfonija“.

Nakon više od 30 godina, kada je bila izvedena njegova Četvrta „Romantična“ simfonija, Bruckner je ponovo na programu našeg orkestra.

Ovaj put pripremili su 3. simfoniju u d-molu, često nazivana Wagnerova simfonija i jedna od najrevidiranijih simfonija. Naime, postoji čak šest verzija, od kojih se danas većinom izvode tri. Na koncertu u petak, 29. oktobra 2021. godine sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filhamonija izvodi verziju iz 1889. godine.

Anton Bruckner je prvu verziju ove simfonije napisao 1873. godine. Prije nego što je završio posao, posjetio je Richarda Wagnera pokazujući mu svoju Drugu i Treću simfoniju i tražeći od njega da odabere onu koja mu se više sviđa. Na zadovoljstvo kompozitora, Wagner je odabrao Treću, a Bruckner je simfoniju posvetio ovom majstoru kojeg je izuzetno cijenio.

U svojoj posveti Bruckner je Wagnera spomenuo kao "nedostižnog svjetski poznatog plemenitog majstora poezije i glazbe”. Na Antona Brucknera se i gledalo kao na slavnog sljedbenika Richarda Wagnera, što je on bez sumnje bio. Brucknerovo otkriće Wagnerove muzike svakako je kataliziralo njegov prelaz iz mirnog i blagog crkvenog muzičara u bombastičnog simfoničara.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će dirigentica Tijana Vignjević. Rođena je u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesora Teodora Romanića. Postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja završava na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica.

Rezervacija i prodaja ulaznica je moguća na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 Plakat za koncert Sarajevske filharmonije - undefined

Oficijelni vizual:  Plakat za koncert Sarajevske filharmonije


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA