Promovisan zbornik "Vjera ljubavlju djelotvorna" povodom 70. godišnjice života Franje Topića

0
Radiosarajevo.ba
Promovisan zbornik "Vjera ljubavlju djelotvorna" povodom 70. godišnjice života Franje Topića
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Promovisan zbornik "Vjera ljubavlju djelotvorna"

Povodom 70. godišnjice života mons. Franje Topića u utorak, 15. oktobra, u Sarajevu je promovisan zbornik Vjera ljubavlju djelotvorna.

Zbornik predstavlja određeni pregled života i rada akademika mons. Franje Topića, intelektualca, profesora, kulturnog djelatnika, dugogodišnjeg predsjednika HKD Napretka, jedne od najznačajnijih kulturnih organizacija na ovim prostorima, predsjednika Fondacije ljudsko bratstvo i v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH.

"Kod mene je specifično što sam pored predavanja na fakultetu i bavljenja naukom, 29 godina vodio Napredak, 11 godina vodio Paneuropsku uniju, te Fondaciju ljudsko bratstvo. I ja se nekada pitam kako sam sve to uspio. Zahvalio bih se svim autorima koji su pomogli da ova knjiga bude dobra, a nadam se da će ih biti još", izjavio je Topić.

Oglasili se roditelji preminule djevojčice (16) iz Sarajeva: "Pola moje duše je otišlo sa tobom"

Oglasili se roditelji preminule djevojčice (16) iz Sarajeva: "Pola moje duše je otišlo sa tobom"

Zbornik sadrži radove renomiranih autora, te daje uvid u raznolike aspekte Topićevog djelovanja na polju kulture, obrazovanja, religije i društvenog angažmana kao i neke radove od općeg interesa.

Promocija je okupila istaknute ličnosti iz akademske i kulturne zajednice, a promotori zbornika bili su glavna urednica prof. dr. Snježana Šušnjara, akademik Esad Duraković, prof. dr. Šaćir Filandra i recenzent izv. prof. dr. Dubravko Turalija, koji su svojim izlaganjima obogatili večerašnju promociju. 

Promovisan zbornik

Prof. dr. Snježana Šušnjara je kazala da je knjiga kvalitetno urađena, dok su autori poznati u kulturno-javnom i političkom životu.

"Svi prilozi koji su dati su bogatstvo i predstavljat će dobar materijal za buduće istraživače jer svjedoče o vremenima prije rata, u ratu i nakon tog perioda. To što je mons. Topić okosnica te knjige svjedoči o tome koliko pojedinac utiče na događanja i ukazuje na nepravilnosti, nepravednosti i iskrivljenu stvarnosti i da kroz ovakva djela pronalazimo podstrek, nadu da neke stvari možemo promijeniti", kazala je, između ostalog, Šušnjara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije