Promovirana publikacija Historijskog arhiva koja predstavlja njegove aktivnosti

Fena
Promovirana publikacija Historijskog arhiva koja predstavlja njegove aktivnosti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Promovirana publikacija Historijskog arhiva
Posebno izdanje Historijskog arhiva Sarajevo Izdavačka i izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo (1948-2018) promovirano je u srijedu u Bošnjačkom institutu.

Riječ je o izdanju koje je štampano prošle godine kada je Historijski arhiv obilježavao 70 godina rada, a priredile su ga više arhivistice Almira Alibašić–Fidler i Ismeta Džigal–Berkovac.

Direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović naveo je da su izdavaštvo i izložbe bitni segmenti rada Arhiva, te da osim ovih vidljivih aktivnosti Arhiv radi i s građanima, a također je aktivna i istraživačka djelatnost.

U sedamdeset godina postojanja Historijski arhiv Sarajevo, rekao je Ohranović, štampao je 48 publikacija koje govore o arhivskoj građi ovog i drugih arhiva u BiH i realizovano je 70 izložbi.

A samo prošle godine priređeno je šest izložbi te jedna gostujuća.

"Važno je da je ova publikacija ugledala svjetlo dana. Nama je bilo važno da prikažemo trud ranijih generacija tokom 70 godina rada, koje su radile vrijedno i promovisale naš arhiv i arhivsku građu, kao i da našim korisnicima pružimo uvid šta to Historijski arhiv Sarajevo, ali i drugi arhivi čuvaju", rekao je direktor Ohranović, dodavši da građani trebaju znati da život dokumenta ne prestaje kada se odloži u arhiv.

Almira Alibašić –Fidler, rukovodilac odsjeka za sređivanje i obradu arhivske građe i koautorica publikacije, navela je da ovo izdanje predstavlja aktivnosti Arhiva u izdavačkoj i izložbenoj djelatnosti.

"U knjizi su pobrojana sva naša izdanja, publikacije i sve naše izložbe priređene i organizirane u periodu od 1948. do 2018. godine", rekla je Alibašić-Fidler.

Ona je istakla da je sve u publikaciji predstavljeno kako tekstualno tako i vizualno.

Publikacija, kako je navela Alibašić-Fidler, je dobar prikaz svega urađenog u radu Arhiva i namijenjena je i zaposlenima u Arhivu, kao i svim zainteresovanim korisnicima .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije