Kultura / Promocija zbirke poezije "Nemoj nikom kazati" u Stocu

15. 10. 2021. u 09:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Stola sinoć je u Gradskoj biblioteci u Stocu održana promocija zbirke poezije Nemoj nikom kazati autorice Anese Karaice.

O knjizi su kazivali prof. Zlatko Čerkez, mr. Jasminka Pitić i prof. Hamo Elezović, dok je moderatorica promocije bila Merima Đulić.

Profesor Čerkez govorio je o "složenosti i urednosti misaonog sklopa, dubini misaone poruke i matematičkom presjeku stiha" pjesnikinje Anese Karaice.

"Anesa je pjesnik dobra i pozitivne misli sa zavidnim umijećem, posebnim stilom i slobodom stihom koji koristi malo riječi, a kaže jako mnogo", istakao je Čerkez, prisjetivši se velikog mostarskog pjesnika Alije Kebe koji je svojevremeno ukazao na izniman talenat mlade autorice.

"Svaka Karaicina pjesma vrijedi više i nosi poruku koju običan čovjek može razumjeti", rekao je prof. Elezović.

Mr. Jasminka Pitić se osvrnula na motive pjesama ove autorice, kao i na stolačko "šeretsko stihovanje", dok je mr.  Lejla Mujakić pročitala recenziju doc. dr Edima Šatora.

Stihove iz zbirke pjesama Nemoj nikom kazati čitala je djevojčica O.Š. "Stolac", Lejla Obradović.

Cjelokupan prihod od prodaje knjiga bit će doniran u svrhu liječenja Alme Kovačić iz Stoca.

Anesa Karaica je pjesnikinja iz Stoca, koja živi i radi u Švedskoj. Zbirku poezije pod naslovom "Tanka nit" objavila je 2007. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA