Promocija knjige 'Mi, djeca Sarajeva': Djelo koje svjedoči o hrabrosti obrazovanja pod opsadom

0
Radiosarajevo.ba
Promocija knjige 'Mi, djeca Sarajeva': Djelo koje svjedoči o hrabrosti obrazovanja pod opsadom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige 'Mi, djeca Sarajeva'

U srijedu, 18. septembra, u Jelićevoj ulici održana je promocija knjige Mi, djeca Sarajeva autorice Mensure Burridge.

Ova značajna publikacija istražuje obrazovanje i školstvo tokom opsade Sarajeva, donoseći svjedočanstva nastavnika i učenika koji su se suočavali s izuzetno teškim uslovima.

Tokom promocije, autorica je istakla kako knjiga prikazuje punktovske škole u kojima se nastava održavala u sigurnim prostorima, poput stanova, podruma i poslovnih prostora. "Ovo je svjedočanstvo o hrabrosti prosvjetnih radnika koji su, unatoč ratnim strahotama, nastavili prenositi znanje", rekla je Burridge.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Knjiga Mi, djeca Sarajeva pruža autentičan uvid u svakodnevnicu života pod opsadom, ilustrirajući kako su prosvjetni radnici s nevjerovatnom odlučnošću održavali nastavu u improvizovanim učionicama, omogućavajući djeci da nastave s obrazovanjem.

Tokom opsade, Sarajevo je bilo blokirano 1425 dana, izloženo granatiranju i bombardovanju, bez osnovnih životnih potrepština. U tim teškim vremenima, prosvjetni radnici su se borili za obrazovanje djece, pokazujući snagu ljudskog duha.

Mensura Burridge, novinarka po profesiji, poznata je po svom radu u oblasti kulture, pisanju poezije i produkciji kratkih dokumentarnih filmova. Njena bogata karijera uključuje istraživanje i dokumentovanje kulturnih dešavanja.

Promocija je okupila ljubitelje književnosti, prosvjetne radnike i sve one koji žele saznati više o hrabrosti i otporu Sarajeva tokom opsade. Knjiga Mi, djeca Sarajeva ostavlja snažnu poruku o važnosti obrazovanja u najtežim trenucima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije